Трио с участието на Момчил Атанасов изнесе концерт на открито

Групата Open Source Trio зарадва на 17 август любителите на музиката в града ни с впечатляващ концерт на открито – от балкона на Историческия музей. Триото представи на насядалите на специално наредените в полукръг столчета стотици слушатели предимно изпълнения от единствения си засега албум „Мираж”.
В момента се подготвя и излизането на втори албум. Любопитното е, че в популярната вече група има самоковско участие – наш съгражданин е пианистът Момчил Атанасов. Той представи и своите колеги – барабаниста Юри Шеве от Германия и басиста Мартин Велев /заменил отсъстващия титуляр Райлеймон Жанга от Кюрасао – холандски остров в южната част на Карибско море, близо до Венецуела/.
Изпълненията на състава са повлияни от джаз, класическа, фънк, латино, фолклор, рок и електронна музика и преплитат посочените стилове в приятна за слушане комбинация. Близо час и половина музикантите и техните „спътници” в градинката между музея и читалището „Пътуваха във времето”, усетиха „Бриз от Изтока”, докоснаха се до „Саваната” и отидоха до „Точката, от която няма връщане” /песен, посветена на драматичните събития по време на Втората световна война/.
Триото изпълни и песен в памет на големия шведски пианист Есбьорн Свенсон – един от най-успешните европейски джазови музиканти, загинал при водолазно гмуркане край Стокхолм през 2008 г. Друго изпълнение пък бе посветено на трима забележителни самоковски музиканти, разделили се наскоро с грешния ни свят – братята Михаил и Иван Янкови и Румен Тосков-Рупето.
М. Атанасов благодари на Любомир Кабадийски и неговия екип за професионалното обезпечаване на концерта с качествен звук, както и на присъстващите, които не се уплашиха от хладното за сезона време и предупрежденията на метеоролозите за дъжд. Изразено бе признание и на кмета Владимир Георгиев за поканата за тази изява. Градоначалникът пък поднесе на музикантите кошница с цветя.
Мнозина зрители си закупиха компакт дискове с албума „Мираж”, видял белия свят през 2013 г.
Open Source Trio е сформирано през 2010 г. в Ротердам, Холандия. През м. г. отдадените на музиката трима приятели са свирили в 9 държави – Германия, Дания, Холандия, Австрия, Словения, Унгария, Румъния, Турция и България. Тази година съставът е направил още едно евро турне – през април, май и юни.

Делян Василев

Момчил Атанасов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*