Здраве, Новини

Три бебета за два дни в самоковската болница

Най-младите жители на града ни са родените на 4 януари в „МБАЛ-Самоков” две момичета – Стефани и Елена. Според поверието годината ще бъде мирна, щом първото бебе е момиче. Дай Боже да е така!
Стефани е първородна дъщеря на Юлия Емилова и Росен Трайков. Тежи 2 кг 350 г. 17-годишната майка и 19-годишният баща, който работи като строител, са нарекли, по думите им, първата си рожба на свекървата Стоянка. Щастливата родилка си пожела дъщеря й да е жива и здрава, да ги радва, а когато порасне, да учи.


В същия ден родители за първи път станаха и Христина Кабадийска и Явор Пандурски. И тяхната дъщеря ще носи името на свекървата – Елена. Момиченцето се е родило 2 кг 650 г. Майка й пожела да е жива и здрава, да има безгрижно детство, близките й да се гордеят с нея.
И двете бебета са родени по естествен път под грижите на д-р Пламен Спасов и акушерката Асенова. Щастливите майки заявиха, че са им признателни за грижите и им пожелаха от сърце здраве и късмет.


В понеделник, на 7 януари, кметът Владимир Георгиев посети родилното отделение и поздрави управителя на болницата д-р Красимира Ковачка, началника на отделението д-р Спасов и колектива по случай Нова година и за постиженията и завоювания им авторитет през изминалата година, като им пожела да продължи тенденцията от 2018-а за увеличаване на новородените.
Кметът поздрави майките на двете бебета, поднесе им цветя и им връчи поздравителен адрес, медальон с герба на Самоков и по 100 лв. Щастливите жени бяха сърдечно приветствани и от секретаря на Общината Ангелина Вангелова.


В АГ отделението на самоковската болница се лекуват и раждат и жени от съседните общини – Долна баня, Костенец, Ихтиман. Затова и не толкова случайно първото бебе в Самоков през новата 2019 г. бе на жена от Костенец. Велислав се появил на бял свят сутринта на 3 януари. Той е дете на Петър Лазаров /родом от самоковското село Марица/ и Валя Цветанова. Тежи 3 кг и 100 г и е дълъг 50 см. Роден е със секцио под грижите на екипа на д-р Спасов.
Велислав има кака – 7-годишната първокласничка Габриела. Щастливото момиченце заяви, че се е „заклело” да сменя памперсите на малкото си братче.

Евгения Попова
Снимки: Даниела Николова

Leave a Reply