„Три в едно” на Мальовица в името на опазването на природата

В празник на туризма, борбата за чиста природа и работата срещу опасността от пожари се превърна изявата, организирана от сдружение „Върхът Мальовица – 2013” на 14 септември в едноименния комплекс. Така бе подкрепена и идеята на бТВ „Да изчистим България – нашият общ дом”.
Много туристи отрано поеха с чували и ръкавици по пътеката към хижа „Мальовица”. Други чистиха в района на самия комплекс, към пистата. Разпънат бе транспарант: „Щом си в гората – боклукът в торбата!”. Гордо се развя националният трибагреник.
„Радостното е, че участваха много млади хора, семейства с деца. Освен това чувствам, че боклукът в планината през последните години намалява. Туристите стават по-възпитани и отговорни”, коментира с удовлетворение ръководителката на сдружението Райка Ранова-Мирчева.
В акцията взеха участие и десетки ученици, главно от СУ „Никола Велчев”, които бяха превозени безплатно с автобуса на „Локомотив” /Пловдив/, чийто президент е нашият земляк Христо Крушарски. Както е известно, от тази година в Спортното училище в Самоков е открита и футболна паралелка. Сключен е и договор за подпомагане на малките спортисти. На Мальовица бе и директорката на училището Светла Костова.
От своя страна огнеборците, водени от областния шеф комисар Георги Иванов и от началника на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населнието в Самоков Ивелина Дренска, демонстрираха своите модерни автомобили /пренасящи до 8 хил. литра вода/, съоръжения и облекла. Момче облече негоримия костюм-скафандър, други се докоснаха до пожарникарския маркуч, а трети направо запитаха къде има училище за пожарникари.
Организаторите и младежите благодариха на огнеборците, дариха ги с китка здравец и им пожелаха безаварийни дежурства. Напомнено бе, че тук, на Мальовица, преди около две десетилетия /през 2000 г./ бушуваше огромен пожар и именно огнеборците допринесоха най-много с мъжеството и майсторството си за неговото потушаване.
„Ние не сме наследили природата от предците си, а сме я взели на заем от децата си”, цитира известната мисъл пред представителя на „Приятел” Райка Ранова. Главната цел на самото сдружение е да работи за опазване на природата, да се противопоставя на стреса, наркоманията, агресията.
Подобна акция съвместно с млади хора и пожарникари сдружението организира на Мальовица и преди около три месеца – на 8 юни, по случай Световния ден за опазване на околната среда.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*