Култура, Новини

Три златни медала за самоковци на “Орфеева дарба”, канят ги във Венеция

Златни медали и дипломи заслужиха за отличното си представяне на конкурса “Орфеева дарба” три състава от общината ни – детската вокална група “Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева при ОУ “Митрополит Авксентий Велешки” в категория “Автентичен фолклор”, квинтет “Китка” с ръководител Даниела Георгиева при читалище “Христо Ботев” в Говедарци в категорията “Обработен фолклор” и камерната формация “Фраппе” /Катрин Митева и Боян Белокапов/ с ръководител Ралица Стоянова към читалище-паметник “Отец Паисий”, представила се с танц “Контемпорари” в стил модерен балет и танго в категорията “Модерни и характерни танци”.
Осмият национален детско-юношески конкурс с международно участие за музикално и танцово изкуство “Орфеева дарба” се състоя от 30 март до 1 април в София.
Изпълнения на вокалните ни състави ще бъдат записани и от Българското национално радио. Трите групи са поканени да участват и в международен фестивал във Венеция, Италия, през август и септември т. г.
Диплом за високи творчески постижения с участници-лауреати е получила и лично Даниела Георгиева. “Благодаря на всички участници във вокалната група и квинтета. Някои от тях бяха болни, но дойдоха и се представиха отлично”, заяви за “Приятел” на 2 април г-жа Георгиева.
Почетен председател на “Орфеева дарба” е проф. Галина Стоянова, председател на журито – Анатоли Клучков, а членове – Евгени Гордиенко и Виктория Стоянова. Конкурсът е бил организиран от Арт център “Кърнолски” и МАИ “Европа”.

Leave a Reply