Култура, Новини

Три награди за певците ни от национален фестивал във Враца

Фестивалът за стара градска песен „Мара Врачанка” във Враца се състоя на 17 октомври за 16-и пореден път. Салонът буквално вреше, приличаше на букет от най-различни цветя. Дамите бяха с костюми, рокли, капели, шалчета; от бялото през розовото, синьото, жълтото, оранжевото – истински калейдоскоп от цветове, радващи окото. Сцената бе чудесно подредена – с дантели и цветя, портрети и… танцуващи млади врачанчета от местната школа по танци. Създадена бе много приятна атмосфера, в която да се изявят певците от близо и далеч.
Само преди две седмици нашите състави „Лунни лъчи” и „Дилижанс” заслужиха награди от националния фестивал на старата градска песен в Самоков. Сега и във Враца те се представиха чудесно и журито ги оцени подобаващо. С първа награда за дует с плакет и диплома бяха удостоени Ирина Атанасова и Благовест Ангелов от вокално-инструменталния състав „Лунни лъчи” при читалище-паметник „Отец Паисий”. Първо място с плакет и диплома бе присъдено и на състав „Дилижанс”. Радуилската група за стари градски песни с ръководител Васил Сотиров също се представи достойно. Трета награда за солово изпълнение спечели Цветанка Василева, която изпълни прекрасно акапелно песен за счупената китара.
Успехът на самоковските представители е още по-голям, като се има предвид, че във фестивала участваха общо 39 състава и 9 индивидуални изпълнители.
Изявиха се групи от Ръжево Конаре и Оходен, от Търговище и Оряхово, от Монтана и Враца, от Плевен и Генерал Тошево, от Заножене и Ботевград, от Мездра и далечния Балчик…
Докато журито, съставено от Бони Милчева, водеща на предаването „Ако зажалиш…” по телевизия СКАТ, Томислав Аспарухов, диригент на Врачанския симфоничен оркестър, и Димитър Панов, диригент, заседаваше след напрегнатите, макар и много приятни 6-7 часа, на сцената излезе трио „Вароша” от Ловеч. Невероятно талантливите музиканти и певци за повече от 40 минути изпълниха само малка част от своя репертоар и то така, че дори и когато журито се появи с резултатите, публиката не пускаше триото да слезе от сцената. След като изпяха заедно с Бони Милчева песента за Мара Врачанка Бойчо Богданов, ръководителят на „Вароша”, каза: „Изкуство е не само да свириш и пееш, а и да слушаш!…”
Изпълняващата длъжността кмет на Враца Красимира Георгиева също отправи приветствие.
Бони Милчева благодари на всички и най-вече на организаторите. Аз пък лично благодарих на водещия Даниел Асенов, актьор в местната телевизия – много талантлив и приятен мъж. Заедно с него вече 16 години своята важна задача изпълнява и Генка Филипова. Тя си спомни за Георги Божилов-Гебо, водил преди години състави на „Мара Врачанка”.
Стана истински празник и за домакините, и за гостите. Всички си пожелахме догодина отново да се видим на фестивала във Враца.
По пътя пък посетихме Черепишкия манастир, тясно свързан с родната история още от времето на цар Иван Шишман. Тук са намирали убежище Софроний Врачански и революционни дейци, наблизо е станало и последното сражение на Ботевата чета. Тук е и пещерата, където е изграден храм-костница на загинали Ботеви четници. Тук е творил Вазов, а и сега две стаи в светата обител са посветени на живота и творчеството на народния поет. Тук са идвали Алеко Константинов, Никола Вапцаров. Пак тук са се водели и учебните занимания на готвещите се за духовници. Манастирът е паметник на културата от национално значение.
Съчетахме приятното с полезното и укрепихме своя дух, вяра и упование в българщината, която трябва да се предава от поколение на поколение.

Димитрина Божилова

Leave a Reply