Три награди за съставите на Бели Искър

Певческа група „Орлица“

Самодейните състави към народно читалище ”Стойне Ангелов-1932 г.” в Бели Искър участваха в Седмия международен фолклорен конкурс ”Пауталия – 2013” в Кюстендил.
Организаторите ни посрещнаха радушно. Красивият град бе събрал състави от цяла България, от Македония и Сърбия. Участваха много деца и младежи от музикални училища, школи, университети. Срещнахме много познати, с други сега се запознахме. Уговорихме си нови срещи, творчески изяви, обмяна на опит.
Дойде и нашият ред да покажем какво умеем. Първи на сцената се изявиха кръшните танцьорки от женския танцов състав ”Магдена” с художествен ръководител Росица Павлова. Те показаха, че Бели Искър има не само уникална природа, но и уникален фолклор. Тук се допират трите фолклорни области – Шопската, Македонската и Тракийската.
Талантливата хореографка, вдъхновена от богатите и разнообразни традиции, с всеки танц разказва една приказка.В ритъма на Самоковското хоро танцьорките представиха закачливата история на група девойки, които берат дъхави къпини-малини по рилските поляни. А с изпълнението на буйния Джиновски танц претвориха магическата сила на Слънцето.Третото им изпълнение пресъздаде сродяването на два рода – в началото сватите се гледат с недоверие и желание всяка да покаже своето превъзходство, после се опознават и обикват, а накрая всичко завършва с всеобщо веселие. Дълго не можаха да заглъхнат бурните аплодисменти. Журито похвали танцьорките за майсторството им, за това, че играят с ентусиазъм и предават доброто си настроение на публиката. На състава бе връчена втората награда на конкурса.
Последва изпълнението на женската певческа група за автентичен фолклор ”Орлица” с художествен ръководител Олга Китина. Съставът е с дълъг опит и богат репертоар. Жените не само пеят, но и издирват и съхраняват стотици прекрасни песни. Когато запяха ,,Слънцето трепери”, затрептя сякаш и въздухът в залата. А с чудесното изпълнение на ,,Овчар мома мами” певиците показаха ненадминатата красота на шопския двуглас. Когато пък подхванаха хороводната песен ”Рано Янка ранила”, веселият й ритъм разтуптя сърцата на публиката.
Певиците получиха първа награда в категорията за автентичен фолклор и покана от журито да бъдат учители на деца от Музикалното училище в София, които специално ще гостуват в Бели Искър. Тогава нашите прекрасни изпълнители ще им предадат своето майсторство, за да не се изгуби това безценно богатство.
Читалището ни се представи и с трети състав – мъжката певческа група ”Орлови скали” с художествен ръководител Иван Машов. Игривите звуци на акордеона и звучните мъжки гласове грабнаха публиката. “Стига си ходил, бре сине” звучеше актуално с посланието си младите да се обичат и да се вземат. С песента ,,Снощи е Добра” бе възхвалена красотата и сръчността на българската девойка. Публиката пък съпроводи изпълнението на романтичната песен ,,Ой, Янико” с непрекъснати аплодисменти. Певците постигнаха това, което е най-ценно за всеки изпълнител – да възпламенят публиката с веселие и хармония, добра спятост и артистичност, и бяха отличени с втора награда в категорията за народни песни.
Предстоят ни нови творчески изяви, за които се готвим с радост и всеотдайност. Ние, самодейците, обичаме и ценим българския фолклор, гордеем се с него. Искаме да разкрием красотата на българските ритми и стъпки на младите хора, които да ни последват.

Трендафилка Никушева

Танцов състав „Магдена“

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*