Здраве, Новини

Туберкулозата – „Открий, лекувай, излекувай”

Преди броени дни – на 24 март, бе отбелязан Световният ден за борба с туберкулозата под надслов „Открий, лекувай, излекувай”. Тези дни се провежда и Седмица на отворени врати за безплатни прегледи по туберкулоза в цялата страна.
Туберкулозата е инфекциозна болест, причинена от микобактерий, която най-често поразява белия дроб и се предава от човек на човек по въздушно-капков път, при кихане и кашляне. Кашлицата, болките в гръдната област, загубата на тегло, повишената температура и нощното изпотяване са симптомите на активната форма на туберкулоза /ТБК/.
Туберкулозата е излечима и предотвратима. Около една трета от населението на света има латентна туберкулоза, т. е. хората са носители на туберкулозен микобактерий, но липсва заболяване и болестта не се предава при кихане и кашляне.
В 10 % от случаите обаче съществува много висок риск от развитие на заболяването, особено при хора с отслабен имунитет, каквито са болните от СПИН или страдащи от диабет, недохранване и при пушачите. ТБК може да протича и като „лека форма”, в продължение на много месеци, поради което се забавя лекарската помощ и болните заразяват през това време лица от близкото им обкръжение. Без лечение умират до две трети от болните.
От 1995 г. досега над 22 млн. човешки живота са спасени и 56 млн. болни са излекувани.
Световната здравна организация е разработила и стратегия “Спри туберкулозата”. Прилагат се нови и ефективни профилактични, диагностични и лечебни подходи в борбата с ТБК, предвидени в глобалния план за партньорство за периода 2006-2015 г.
Лечебните заведения у нас работят за изпълнение на този план – и по отношение на диагностиката и лечението, и за издирване на т. нар. контактни лица, и за обхващането с химиопрофилактика на болни.
За да не се допусне тази болест се извършва активен епидемиологичен надзор, особено в местата за настаняване на лица, търсещи убежище. Проучва се всеки случай на туберкулоза. Активно се проследява имунопрофилактиката на новородени с БЦЖ ваксина. Стриктно се прилага действащата нормативна уредба.

Регионална здравна инспекция – Софийска област

Leave a Reply