Туристическата градина и Лаго се обновяват

През тези летни дни Лаго се почиства от сухи и опасни дървета, окосяват се поляните, изсичат се грозните храсти.
Идеята е този голям и отколешен крайградски парк да възвърне своята стойност и значение като привлекателно, приятно и красиво място за отдих на самоковци и техните гости.
В началната част резултатите вече личат. Оформени са оригинални кътове. Пътеката е разширена и подравнена.
Разбира се, тепърва има какво още много да се прави – работата да продължи и в по-горната част на парка; бреговете на ръкава, отделил се от основното русло на Искъра, да се укрепят, за да не залива водата пътеката; да се ремонтират изградените преди няколко години мостчета /сега парапетите им са счупени от природните стихии или от недобросъвестни люде/; да се монтират още някоя и друга пейка /ако се прецени – и беседки/ на подходящи места. Възможно е и да се благоустрои кладенчето в горната част на Лаго, както и да се осигури по-лесен достъп до него.
За момента е важно, че началото е сложено и да се разхождаш тук просто вече е удоволствие.
От друга страна за първи път от много години и дори може би от десетилетия започва да се чувства, че Лаго си има стопанин.
Съгражданите ни ще имат в случая само две задължения – да се разхождат повече сред природата и да опазват от злосторници парка, заяви отговорен служител от Общината.
По-добър вид има и Туристическата градина, както и алеята от края на градината до входа на Лаго. В самия парк са поставени нови красиви кошчета за смет, а при мостчетата край пътеката, която свързва Туристическата градина с началото на Лаго, са направени удобни пейки за отмора на хората. Местността е почистена старателно от храсталаци, камъни и боклуци, широката пътека е подравнена. Оформят се старателно и водните площи.
Почистен и в приличен вид е и районът около “Плажо”, който по някаква неписана традиция в края на миналия и в началото на новия век се бе превърнал в бунище. На няколко пъти бе почистван, хвърляха се “луди пари”, а после отново се замърсяваше от безсъвестни съграждани и заради липсата на контрол.
Сега положението изглежда по-различно. Амбициите са този по начало хубав кът не само да не се пак загрозява, а напротив – с течение на времето да става все по-желан от самоковци, а и от хора от други места.
Създадени са удобства и млади, и по-възрастни излетници да се чувстват приятно сред тази чудесна природа. На практика тук се оформя една своеобразна мини екопътека.
За по-хубавия облик на този крайградски район се грижат специалисти от Общинското лесничейство и работници, назначени от Общината по оперативна програма “Развитие”, под ръководството на инж. Васил Оцетов.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*