Култура, Новини

Туристически песни огласиха Туристическата градина

„Щастлив съм и споделям удовлетворението си, че съм част от това чудно общество – на певците-планинари”, с тези думи, избликнали наистина от сърцето, Димитър Гочев, председателят на Националното сдружение на туристическите хорове, закри 11-ият национален фестивал на туристическата песен „Самоков – Бялата порта на Рила”.
Фестивалът се състоя на 17 август по традиция в Туристическата градина и бе част от програмата в чест на празника на града ни.
Изявиха се туристически хорове и групи от Перник, Петрич, Асеновград, Стара Загора, Казанлък и дори чак от Русе. Домакините се представиха с хора на туристите-ветерани и с певческата група към клуба на инвалидите в града ни.
Всички приветстваха сърдечно дългогодишния диригент на хора на туристите-ветерани и доайен на туристическата песен в страната Борис Стрински, по чиято инициатива точно преди 10 години се слага началото на тази традиционна проява. „Благодарни сме му, защото наскоро само за една вечер той композира чудесна песен за Трявна и с нея ние поздравихме жителите и гостите на този хубав старопланински град”, заявиха от сцената участници в русенската вокална група „Еделвайс”.
Г-н Стрински сърдечно благодари за поздравите и благопожеланията, а накрая дирижира и съвместното изпълнение на всички хорове и групи, участвали във фестивала. Той раздаде и много автографи върху току-що излезлия си нов сборник с песни „Вечните пътища”.
„Две от най-истинските неща в живота – това са природата и песента”, пък се изтъкваше в приветствието на кмета Владимир Георгиев до участниците във фестивала, прочетено от зам.-кмета Радослав Стойчев.
Сред присъстващите бе и народната представителка Ирена Коцева.
Всички изпълнения бяха изпратени с ръкопляскания от публиката. Хоровете и групите получиха дипломи и подаръци от домакините. С ролята на водеща се справи директорката на Младежкия дом Латинка Щъркелова.
Този фестивал се е провеждал и при официалния вход на Туристическата градина, и на централния площад „Захарий Зограф”, но мнозина участници и в последното му издание бяха категорични: сегашното място – в горната част на вековния парк, е най-подходящо. Тук певци и музиканти, зрители и слушатели са сред самата природа – на тревата, под сенките на дърветата, където всичко е в хармонично единство.

Тодор Попов

Leave a Reply