Новини, Туризъм, Шарен свят

Туристическото дружество в Долна баня става на 110 години

На хижа „Гергиница” долнобанските туристи отчетоха дейността си през миналата година и обсъдиха предстоящите прояви.
Председателят на ТД „Ибър” инж. Йордан Съботинов изтъкна, че членовете на дружеството са вече почти 110. Проведени са десетки походи и екскурзии, част от тях – съвместно с планинари от Костенец и София.
Затруднено е обаче финансовото състояние на дружеството. От няколко години местната Община е собственик на две туристически хижи, но не се грижи като добър стопанин за материалната база. Приходите от нощувки са малко, посещенията – също, почти вече не се провеждат ученически лагери. Приходите от нощувки през годината са малко над 10 хил. лв. а членският внос е едва 400 лв. Тежката зима е нанесла доста поражения на хижите, а средства за ремонт няма, сподели с тревога зам.-председателят на дружеството Димитър Зафиров, който отговаря и за стопанската дейност.
На събранието бяха приети новите размери на членския внос – 10 лв. за редовни членове, 5 лв. за пенсионери и 2 лв. за ученици.
Обсъдена бе и подготовката за честване на 110-годишнината на дружеството – първото подобно селско сдружение в страната. Съставен бе организационен комитет. Юбилеят ще бъде отбелязан на 28 април.
За делегат на предстоящото общо събрание на БТС единодушно бе избран Димитър Зафиров.

Любомир Кузев

Leave a Reply