Туристи-певци отвориха „Бялата порта на Рила” на новата сцена в Туристическата градина

Вероятно ще се помни дълго 15-ият национален фестивал на туристическата песен „Бялата порта на Рила”, състоял се в събота, на 18 август, в Туристическата градина. И то не само заради отличното представяне на участниците, но и поради първото домакинство на подобна проява на новата сцена, изградена непосредствено източно от входа на стадион „Искър”.
Сцената е с оригинално покритие, характерно за много малко подобни съоръжения в страната. Отпред са монтирани оригинални красиви пейки, а временно бяха поставени и допълнителни пейки. Наблизо е възстановената в много по-добър вид съществуваща до скоро чешма, край нея също са монтирани пейки, наоколо са оформени паркинг и нови асфалтови алеи.
Стотици зрители и слушатели от града ни и гости приветстваха сърдечно изпълненията на хоровете „Планинарска песен” и „Планинарска песен – Филип Аврамов” и неговия Йодлеров състав, на туристическите хорове от Стара Загора и Казанлък, от Асеновград и Благоевград, от Кюстендил, Перник, Петрич…
„Песен за Алеко” по музика и текст на Костадин Гюров изпълни дует „Стари планинари” от софийското читалище „Христо Смирненски”.
Почетният председател на столичното туристическо дружество „Еделвайс” Никола Добрев изпълни песен и дари картина с живи еделвайси на домакините в лицето на кмета Владимир Георгиев, като допълни, че е обикнал Рила още като дете, когато газил огромен сняг край хижа „Заврачица”.
Големият културен празник бе открит с песни на самоковския хор на ветераните-туристи с диригент Борис Стрински и солисти Гена Михайлова и Дора Пиперкова. По-късно се изяви и певческата група при самоковския клуб на инвалидите.
Различните формации изпълниха песни на Филип Аврамов и Борис Стрински, на Пеньо Кадънков и Димитър Гочев, на Кирил Христов, Елена Димитрова, Христо Спасунин и др. Прозвучаха „Балкани, вдигайте се!”, „Горска нощ”, „Мальовица”, „Песен за Рила”, „Песен за Самоков”, „Поглед от Мусала”, „Боровец”, „Запей, сърце”, „Марциганица”, „Привет на Рила и Пирин”, „Българийо моя” и много други родолюбиви мелодии – апотеоз на любовта към отечеството, родния край и планината.
Публиката реагира с бурни ръкопляскания, често се чуваха викове „Браво!”, а накрая всички, силно развълнувани, станаха на крака, за да поздравят възторжените певци.
Всички състави заслужиха грамоти и красиви статуетки.
В самото начало кметът Владимир Георгиев приветства гости и домакини с юбилейната проява и с новата сцена, както и с 50-годишнината на самоковския хор на ветераните-туристи, която ще бъде чествана наесен. Вл. Георгиев поднесе и поздравителен адрес от името на общинското ръкодоство на 89-годишния Борис Стрински, който година след основаването му поема хора и го ръководи успешно и досега.
Много от гостуващите състави изпълниха песни на Стрински, който е и почетен гражданин на Самоков, и го поздравиха от сърце. Известният наш съгражданин сега е доайен на туристическата песен в родината.
Водеща на двучасовия ковцерт бе младата и лъчезарна Миролюба Ташова.
Домакини и гости си обещаха нова среща най-късно на следващия 16-и фестивал на туристическата песен в града ни догодина.
Както е известно, сегашният фестивал бе и една от основните прояви в програмата за честване на Празника на Самоков.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*