Туристи-певци от 8 града участваха в „Бялата порта на Рила”

„Рила е чаровна,
Рила е красива –
извор е на здраве,
извор на живот…”

Че е красива нашата Рила, няма съмнение, но и други български планини – Пирин, Родопите, Балкана и пр., не са по-малко привлекателни с чистия въздух, бистри реки и вековни дървета. За тези красоти са създадени много песни, които се изпълняват от млади и стари, поели по пътеките към някоя хижа или връх.
На тази любов към туризма и туристическата песен преди 14 години бе посветен и първият празник в града ни – фестивал с чаровното име „Самоков – Бялата порта на Рила”. Това стана по идея на самоковеца Борис Стрински – творецът, създал много песни, изпълнявани от хорове от цялата страна.
И сега – на 20 август в Туристическата градина, в рамките на културните изяви по случай Празника на града ни, се събраха певци и певици от туристически състави от цяла България, за да засвидетелстват своята обич към родината, природата и уважението си към маестро Стрински.
„Добре дошли на този прекрасен празник, създаден благодарение на г-н Стрински в прослава на Самоков и Рила. Вие сте тук заедно и всички ще се заредим, сигурен съм, с добри чувства и настроение, прославяйки нашата красива природа” – с тези думи кметът Владимир Георгиев откри фестивала.
Поздравителен адрес бе изпратила Елена Димитрова, авторката на песента „Бялата порта”.
Топло приветства всички Димитър Гочев, председателят на Сдружението на туристическите хорове в България.
Началото на песенния празник поставиха певиците от самоковския хор на ветераните-туристи, ръководен в продължение на десетки години от Б. Стрински. „Рила зове туристи безброй, дайте завинаги своята обич към планината” – призоваха участниците в състава към клуба на инвалидите в града ни. Представителите на София пък пожелаха всички, щом чуят, че песен се пее, да се качат в планината, за да бъдат щастливи. Самоковецът Костадин Гюров, който отдавна живее в столицата, но не е забравил родното си място, поздрави в съпровод на китара своя съученик и приятел Б. Стрински със стара самоковска песен.
Хор „Родопски звуци” от Асеновград ни изненада приятно с йодлеров състав и тиролски песни. С изпълнителите от Гоце Делчев и с „Ехо” и мелодични песни пък поехме пък към Папазчаир. Старозагорци се представиха с песни по текстове на Пеньо Кадънков. От благоевградското туристическо дружество „Айгидик” приканиха при всеки удобен момент да излизаме в планината, за да се опием от билков аромат.
Участниците в столичния хор „Планинарска песен”, които винаги са гости на тези празници, и сега се представиха с чудесни изпълнения.
Очакват ни пътеки и горди върхове – там, където еделвайсът цъфти… По тези пътеки към хижа „Марциганица” ни поведе съставът от Кюстендил – „Осоговско ехо”.
С песен за Ванга дамският хор от Асеновград поздрави колегите си от Петрич. Петричкият хор „Иван Апостолов” пък не бе забравил за Пирин – „дома на Гоце Делчев и млада дружина…” Малко по-късно пък гостите от Горна Оряховица приканиха всички да се качат със сила и дързост на връх Мусала.
Голяма изненада поднесоха дамите от вокалната група „Родопа пее” към пенсионерския клуб в Асеновград, които направо разцъфтяха със своите родопски носии на сцената и ни развълнуваха с прекрасното изпълнение на местни песни и особено на „Бела съм, бела, юначе”.
На сцената в продължение на около три часа се изявиха 13 хора и певчески групи с общо 327 участници от 9 града в страната, като за първи път тук пяха хористи от Гоце Делчев и Горна Оряховица.
Скъп гост на празника бе и авторът на много патриотични песни Игнат Игнатов, близък приятел на Борис Стрински.
С песента на Филип Аврамов „Българийо моя”, изпълнена заедно от певци и публика, всеки сякаш се закле, че „докато волен вятърът тича, тебе, Българийо, аз ще обичам…”
Завъртяха се и хора.
От името на Общината на всички състави бяха връчени грамоти и плакети.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*