Турнир по умбол и арт шоу или за новаторството в училище /снимки/

Един от най-популярните коментари, който споделя мнозинството от населението е, че за да подобри своето функциониране училището трябва да подготвя младите хора за живота, който им предстои след дипломирането. Двама преподаватели от Професионалната гимназия по туризъм (Радина Маринчева и Деян Петров, учители на фондация „Заедно в час“) не споделят това мнение. За тях такова разграничение между „истинския живот“ и „живот в училище“ не съществува! Напротив, още в училище младите хора могат да бъдат ангажирани с обществено значими дейности, които да сливат теория и практика в едно. Ето как се ражда идеята, че с малко помощ и взаимно допълване учениците могат да се превърнат в щастливи и успешни предприемачи и лидери.
Резултатът се видя през последните дни, когато част от гражданите станаха свидетели на две изключително интригуващи публични изяви на ученици от гимназията.
На 4 и 8 юни ученици участваха в градски турнир по… умбол, преминал под надслов „Футбол без граници”. Състоя се под много интересна форма – турнир по футбол, като между отделните срещи участниците решаваха тестове и казуси. Идеята се роди при извънкласните дейности по проект “УСПЕХ”. Младите хора създадоха футболно първенство, което да фокусира вниманието на съучениците им от гимназиите в Самоков върху проблемите на правата на човека и тяхното решаване чрез спортни занимания.
След ожесточена битка в груповата фаза за финалите се класираха отборите на „Тексасците“ /ПГТ/, “Фотинов 1”, „Меча кръв“ /“Фотинов 2”/ и „Августите“ /СОУ „Отец Паисий“/. Полуфиналите предложиха множество изненади, тъй като и двата отбора на гимназията, които бяха безспорни фаворити в групите, в крайна сметка отпаднаха. „Меча кръв“ отстъпи на „Тексасците“ с 0:2, докато “Фотинов 1” не успя да пречупи нападателната игра на „Августите“ и претърпя поражение с 2:4 в един от най-оспорваните двубои. Във финалния сблъсък на тренировъчния терен на ФК „Рилски спортист“ тимът на СОУ „Отец Паисий“ показа задружна игра и реализира шансовете си още през първото полувреме. Здравко Георгиев стана автор на две попадения, с което оглави класацията за голмайстор. „Тексасците“ се върнаха в мача с красив гол на своя капитан Красен Николов, но силите им не стигнаха да обърнат мача. „Августите“ завърши без нито една загуба и спечелиха първото място.
Освен златни и сребърни медали, организаторите бяха подготвили интересни книги, учебни помагала и грамоти за участниците. Еуфорията бе толкова голяма, че учениците сами пожелаха да организират по-голям регионален турнир през следващата учебна година.
На 8 юни част от футболистите побързаха да оставят наградите си вкъщи и се впуснаха в ново вълнуващо събитие, подготвено от техни съученици – модно арт шоу, приключило с парти около басейна на хотелския комплекс „Гранд“. Необичайното събитие бе изцяло подчинено на идеята за повторно използване на материали и дрехи. В продължение на 5 месеца учениците от Гимназията по туризъм подготвяха ревюто. На него бяха представени младежки облекла от хартия и непотребни дрехи. Тоалетите показаха въображението и новаторското мислене на младите хора. Освен всичко друго, учениците усвоиха няколко важни професионални роли – на дизайнер, моден модел, а и не на последно място – на организатор на публични събития.
Зрителите и специалните гости (представители на Общината, местния бизнес елит, неправителствени организации и медии) се насладиха на прекрасните модели и изпълнения на учениците от 9, 10 и 11 клас. Забавната програма включи вокални участия и комедийна част. Един от най-добрите диджеи в града ни – Мартин Ценков, не спести на публиката поредица от летни хитове. Партито приключи късно вечерта, а всички ученици напуснаха арената със самочувствието, което само добре свършената работа може да даде на човек.
Всички пожелаха успех на младите футболисти, модели, дизайнери и предприемачи, както и на техните учители Деян и Радина. Тези млади хора показаха, че с много желание и малко ресурси може да се организират страхотни събития, в които да се включат над 200 ученици от цял Самоков. Това е и един от успешните начини за повишаване на мотивацията за учене на младите хора – когато обучение и практика не са разделени, а се осъществяват едновременно и не веднъж в годината, а ден след ден и час след час.

Снимки: Надка Вардарова

no images were found

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*