Култура, Новини

Турски журналисти в Самоков: „Парк в Бурса ще носи името на Фотинов”

45 турски журналисти, хотелиери и общественици гостуваха в Самоков и Боровец в сряда, на 14 януари, във връзка с изпълнението на проект „Адаптиране на турските регионални медии към изискванията на Европейския съюз”.
Представителите от югоизточната ни съседка, водени от председателя на Асоциацията на журналистите в гр. Мудания Явуз Герчекчи, обмениха опит със своите самоковски колеги по отношение на добрите практики у нас след влизането на страната ни в ЕС. Както е известно, Турция е кандидат за член на съюза.
Турската делегация, съставена от представители на 75-хилядния Мудания и на близкия по-голям град Бурса /1.8 млн. жители/, бе приета от кмета Владимир Георгиев, който говори за историята и днешния ден на Самоков, за местните забележителности и курортите в района. Специално внимание бе отделено на първооснователя на българската журналистика самоковеца Константин Фотинов. Турските колеги заявиха, че ще предложат новостроящ се парк в Бурса да носи името на Фотинов /както е известно, нашият бележит съгражданин е издавал своето списание „Любословие” в турски град – Измир/.

Председателят на дружеството на Съюза на българските журналисти в Самоков Тодор Попов и секретарят на дружеството Пепа Георгиева, гл. експерт „Култура” в Общината, разказаха за опита на местните медии в работата по проекти, свързани с изпълнение на програми на Евросъюза. Изтъкнато бе взаимодействието на местните вестници и телевизията с Общината. Съдействие оказват експертите в отдел „Евроинтеграция”, както и Туристическият информационен център.
Подробно бе отговорено и на многобройните въпроси на гостите.
В Историческия музей турските журналисти проявиха особен интерес към съоръжението самоково, дало името на града ни, към експонатите, свързани с името и делото на Фотинов, и към печатарската машина на друг забележителен самоковец – Никола Карастоянов.
По-късно в Боровец Люба Кленова, директор „Маркетинг и спортни дейности” във фирма „Бороспорт”, запозна гостите с възможностите на курорта.
Турските колеги останаха впечатлени от разговорите и видяното в Самоков и Боровец и благодариха за гостоприемството.
В четвъртък в Съюза на българските журналисти в София те представиха своя проект. Програмата им предвижда да посетят още Пловдив, Кърджали и Хасково, преди да отпътуват за родината си.

Делян Василев

Колегите разгледаха с голям интерес музея

Leave a Reply