Тържества за Празника на Самоков няма да има

За Празника на Самоков – 21 август, тази година тържества и други културни и спортни прояви няма да има. Основната причина е продължаващата епидемична обстановка и по-нататъшното разпространение на вируса, което крие опасност при масови прояви от заразяване на повече хора.
„Това е отговорност за здравето на гражданите и е в изпълнение на предписанията за противоепидемичните мерки”, заяви на пресконференция на 6 юли кметът Владимир Георгиев.
Всеобща е и стагнацията на икономиката вследствие на въведените и спазвани противоепидемични мерки, необходимостта от икономии на фона на намаляващите общински и фирмени приходи.
От Общината уточниха, че са отменени ангажиментите към поканените гост- изпълнители за младежките концерти, както и традиционният концерт с класическа музика пред музея. Няма да има тържествен концерт-заря с традиционния водосвет на площада. Отменени са предвижданите изложби, както и кинопрожекциите, фолклорният фестивал край Бельова черква, курбанът там и Националният фестивал на туристическата песен.
„Мероприятията за Празника на Самоков традиционно събират много хора и няма как да гарантираме спазването на дистанция и на противоепидемичните мерки, което може да се окаже сериозна предпоставка за усложняване на епидемичната обстановка в града”, коментира още кметът Георгиев.
Оценява се, че така ще бъдат предпазени не само нашите съграждани, но и многобройните гости, които идват за празника.
Георгиев все пак допълни, че ако обстановката в близко бъдеще се нормализира, през септември биха могли да се организират някои от замислените изяви.
През следващия месец, във връзка с Празника на Самоков, ще се отслужи само тържествена света литургия на 15 август по случай храмовия празник на Митрополитската черква. Ще се освети тогава и курбан, като ще се контролира спазването на дистанция и да не се струпват много хора на едно място при раздаването му. Курбанът ще бъде в по-голямо количество, тъй като ще е единствен за празника.
На 16 август пък в храм „Рождество Богородично” /Бельова черква/ ще бъде отслужена литургия в чест на покровителя на града ни св. свщмчк Симеон Самоковски. Както е известно, митрополитът е погребан там, след като е бил обесен от поробителите на 21 август 1737 г. заради участието си в подготвяно въстание за освобождение.
Празникът на Самоков се чества от 2002 г. Сегашното отменяне на тържествата не е прецедент. Подобно решение бе взето и през лятото на 2017 г., след голямото наводнение в града и района на тогавашния 3 юли.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*