Култура, Новини, Образование

Тържество за Деня на ромите

„Въртят се непрестанно колелата. Пред нас са далечни, безкрайни пътища. Керванът на каруците върви, а майките в тях топлят краката на децата в мразовитите дни. Над нас няма Бог. Вятърът и птиците са наши приятели. Оставяме скъпите си близки покрай пътищата, без паметници – и те като нас. Пътища, пътища… далечни и безкрайни. Красивите ни чернокоси момичета пеят красивите ни песни… и това е надеждата…”
Така децата на Искра Симеонова и Ваня Попова от НУ „Д-р Петър Берон”, включени в проект, изпратиха поздрав към своите близки по повод 8 април – Деня на ромите по света. Рецитал на български и цигански, световния химн на ромите – „Джелем, джелем” на сърбина Жарко Йованович, „Чайорие”, прекрасната песен, посветена на Хедерлези /Гергьовден/ и много кръшни самобитни танци оживиха сцената на Военния клуб /ДНА/ на 6 април.
Малобройната, за жалост, публика от все сърце припяваше и аплодираше изпълненията на учениците, които безспорно доказаха, че в градините на Господ цветята са различни и точно заради това – красиви.

Снежана Лалева

Leave a Reply