Новини, Читателски

Търсим днешния Левски

Трябва ни човек, който притежава само една черта от характера на Апостола – честност.
Ще попитате защо ни е такъв човек. Позволявам си да говоря от името ако не на всички, поне на повечето пенсионери. Смятам, че възрастните хора ще се съгласят с моето предложение. По-надолу ще разберете какво е то.
Наскоро по телевизията обявиха заплатите на президента, премиера, депутатите и министрите. Установих, че моята годишна учителска пенсия е много по-малка от една месечна заплата на горепосочените господа и дами. Та ефектът от тяхната работа намирам в една мисъл на Константин Иречек от далечната 1881 г.: „За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората, а именно: да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
А сега конкретно за моето предложение към всички пенпсионери. Поводът са касичките, които виждаме в кварталните магазини и големи търговски вериги. Тези касички са поставени от родители на болни деца, които молят за финансова помощ. Няма по-голяма болка за един родител от тази, но колко човеци се отзовават на молбата им?!…
Затова предлагам всички пенсионери да заделят всеки месец по 1 лв. Доколкото знам, пенсионерите сме повече от 2 млн. Това прави 2 млн. лв. всеки месец за болните деца.
Идеята съм споделяла с много хора и на много места, но всички казват, че не са сигурни, че парите ще отидат по предназначение. Явно дори и фондациите не се ползват с необходимото доверие.
Това е причината да апелирам към всички, ако са сигурни в честността на един човек, да му се доверят. Надявам се, че по примера на Левски пенсионерът ще въведе всички приходи и разходи в своето тефтерче, т. е. в своята съвест и чувство за справедливост.
Мили пенсионери, подкрепете ме, моля ви!

С надежда: Елена Михайлова

Leave a Reply