Новини, Шарен свят

Търси се място за паметника на ракетчика

Дискусия за мястото на бъдещия национален мемориален комплекс на ракетните войски и артилерията в Самоков се разгоря на сесията на Общинския съвет на 25 март. Комплексът ще се изгражда по предложение на Инициативен комитет, съставен от Националния клуб на артилеристите и ракетчиците, клубовете на ракетчиците в София и в Самоков, Общинският съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Самоков и столичният клуб на ракетните войски и артилерията „Олимпий Панов”.
Във връзка с предложението на Инициативния комитет комисия към Общинския съвет излезе със становище експозиционно пространство за паметника да се обособи близо до кръстовището на ул. „Македония” и ул. „Рилска малина”, в терена на бившето „долно” поделение /североизточния участък/.
Председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева прочете писмо, подписано от самоковски граждани, с предложение паметникът да бъде в центъра /до сегашния комплекс с оръдията, пред Военния клуб – ДНА/, тъй като градът ни заема важно място в развитието на ракетните войски на България.
В подкрепа на това предложение обосновано изрази мнение инж. Петър Георгиев /”Самоковци за Самоков”/. Същото становище бе подкрепено и от съветниците Венета Галева и Валентин Милушев /ГЕРБ/, както и от Ангел Немов /ОБТ „Български лейбъристи”/.
Директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов изтъкна, че е подписал предложението, защото Самоков е бил център на ракетните войски в страната ни и е убеден, че има нужда от такъв паметник, но смята, че теренът за него трябва да е около казармата – знаково място за този род войски.
Кметът Владимир Георгиев обясни, че винаги е бил „за” да се изгради подобен комплекс и че мястото му е казармата на ракетните войски, още повече, че в центъра на града и специално пред ДНА на малък терен са струпани паметници, паметна стела, детска площадка.
Светлана Атанасова /Реформаторски блок/ предложи специалисти да изработят обща визия за града и специално стратегия за центъра, за да е ясно къде да се покажат различни моменти от богатата история на Самоков. Тя предложи още да се отложи обсъждането за мястото на паметника след като се приеме въпросната концепция. Общинският съвет прие предложението с 1 глас „против” и 6 въздържали се.
От Общината очакват и самите граждани да си кажат мнението за мястото на бъдещия паметник, като имат предвид околната среда, възможностите на централната градска част и необходимостта от естетично вписване на нови ансамбли в градското пространство.

Евгения Попова

Leave a Reply