Новини, Образование

Удоволствието да учиш немски…

Снимка: архив

Ученици от ПГ „Константин Фотинов“ приключиха на 1 юни заниманията в групата по интереси „Удоволствието да учим немски език“. Групата е била сформирана по проекта на просветното министерство „Твоят час” /„Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности”/.
Младежите и девойките споделиха, че участието в начинанието им е дало възможност да преодолеят първоначалното притеснение от изучаването на езика, дори са се убедили, че всъщност е забавно да учат немски. От друга страна освен сложната граматика, са научили любопитни факти за страните, в които се говори на немски, и за културата им.
Важна роля е изиграла и дискусията с родители, посветена на изучаването на чужди езици. Наистина, за това изучаване се изисква време, но с труд и постоянство се постига напредък.
Участниците в клуба се похвалиха и с незабравимото занятие със своите родители, на което заедно изработили картички за коледния благотворителен базар. Заедно разучили и пели и популярната коледна песен O Tannenbaum. На няколко поредни срещи са разговаряли за Дунав – реката, която пресича 10 европейски страни, включително столиците Виена, Братислава, Будапеща, Белград. Малцина сигурно знаят, че валсът „На хубавия син Дунав” на Йохан Щраус-син е изпълнен за първи път през 1867 г. във Виена. Сегашният 150-годишен юбилей е тържествено честван в столицата на Австрия.
На заключителната изява бяха показани и откъси от филми, които участниците в клуба са гледали и обсъждали – за Дрезден, за Любек и… марципана, за Виена и нейната „кафе култура”, за очарователния остров на цветята Майнау. По случай 1 юни учениците поздравиха гостите си с весело детско стихотворение на немски и им пожелаха да запазят детето у себе си. Директорката на гимназията Венета Симитчийска пък приветства младите хора и им пожела нови успехи в усвояването на немския език.

Leave a Reply