Култура, Новини

Удостоиха Веселин Начев с националната награда за живопис “Захарий Зограф”

Веселин Начев стана 34-ият лауреат на националната награда за живопис “Захарий Зограф”. Художникът получи статуетка с образа на патрона на наградата, дело на скулптора Георги Чапкънов, парична премия от 4000 лв. и почетна грамота от кмета Владимир Георгиев и председателя на журито – проф. Аксиния Джурова, на стилна церемония в Художествената галерия “Проф. Васил Захариев” на 17 май.
“Това е най-голямата ми и ценна награда досега”, категоричен бе  Начев. Творецът изтъкна, че картините му са резултат  от лични наблюдения и са отражения на сегашния ден такъв, какъвто го вижда и живее.
“Веселин продължава уроците на своя учител – един от най-добрите български художници от втората половина на 20 век – Иван Кирков. Той прави безкрайни експерименти – от чистата, класическа живопис, в която рисунъкът и умението да работиш с цвят играят изключителна роля, до това да можеш да направиш една работа от фигуративна до чисто абстрактна. Неговият тематичен диапазон е много голям, изразните му средства също са много големи, тъй като използва и фотографията, и шрифта в картините. Той е художник, който умее да улавя човешки състояния, умее да улавя и природни състояния”, обясни проф. Джурова причините за избора на Начев за лауреат на една от най-престижните награди за изобразително изкуство.
Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов пък добави, че сред конкурентите на Начев за отличието са били известните му колеги Греди Асса и Вихрони Попнеделев. Генов изтъкна, че една от основните причини за избора на Начев е неговата изложба с творби от престоя му в Париж в столичната галерия “Стубел”.
“Бих определил самоотверженото дело на Община Самоков като мисия в подкрепа на българското изобразително изкуство”, категоричен бе председателят на СБХ.
“Самоков е градът на зографите, но Самоков е и град на големи пейзажисти – ще спомена само Францалийски, Христо Йончев-Крискарец, Слави Генев… Сега във вашата експозиция влиза още един пейзажист – много различен от планинския и градския пейзаж. Художник, който ще разшири диапазона на галерията и ще внесе едно модерно усещане за съвременен пейзаж”, обърна се към домакините проф. Джурова. Тя сподели, че наследява с чувство на чест и отговорност председателското място на журито след кончината на акад. Светлин Русев. Първият носител на “Захарий Зограф” и председател на журито от възстановяването на наградата в началото на новото хилядолетие, отишъл си внезапно от този свят през миналата година, бе почетен от присъстващите с минута мълчание.
Членове на журито тази година бяха Л. Генов, носителите на наградата Милко Божков /2002 г./, проф. Станислав Памукчиев /2003/ и Захари Каменов /2017/, галеристът Иво Масларски, изкуствоведът Борис Китанов и кметът Владимир Георгиев.
Веселин Начев е роден на 2 ноември 1958 г. в Бургас. Завършил е Художествената академия в София. Живее и работи във Варна. Участвал е в десетки национални и международни изложби и е автор на много самостоятелни изяви както у нас, така и в чужбина. Има много награди. 
„Гордеем се, че успяхме да запазим и съхраним тази награда. Благодарение на нейния статут днес фондът на Община Самоков разполага с произведения на най-утвърдените във времето български художници”, подчерта кметът Георгиев.
Сред присъстващите на церемонията бе и почетният гражданин на Самоков художникът Христофор Пейчев.
Официалните лица положиха цветя на изкъпания от майския дъждец паметник на патрона на проявата Захарий Зограф пред Историческия музей.
Даден бе и коктейл в Мадаровата къща.

Делян Василев

Leave a Reply