Култура, Новини

Удостоиха Димитър Йончев със златния почетен знак на Самоков

Поредната сесия на Общинския съвет на 22 юни започна по необичаен начин. В самото начало председателят на съвета Силвия Стойчева връчи златния почетен знак на Община Самоков на заслужилия строител Димитър Йончев. Станали прави, общинските съветници, кметът Владимир Георгиев и всички присъстващи с аплодисменти приветстваха Йончев. Той бе удостоен с високата награда на заседанието на общинарите през май за дългогодишната си активна дейност като строителен специалист, ръководител и обществен деятел и по случай 80-годишнината му.
Стойчева поздрави сърдечно неостаряващия ветеран, а той благодари за признанието на общинските съветници и на вносителя на предложението – дружеството на Съюза на българските журналисти в Самоков.
Димитър Георгиев Йончев е роден на 8 юни 1937 г. в Самоков. Кореняк самоковец е, от рода на известна и уважавана фамилия. Завършил е железопътно училище в София. От 1956 г. до края на миналия век – в продължение на 43 години, работи непрекъснато в сферата на строителството. Ръководил е изграждането на редица обекти. От 1973 г. до 90-те години е заместник-директор на Стройрайона и има свой важен личен принос за разгърналото се голямо строителство в Самоков и общината през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век.
Като специалист и ръководител в системата на фирма „Главболгарстрой” /част от която е самоковското строително предприятие/ Йончев участва активно в изграждането на големи обекти в Тюмен, Ростов на Дон, Одеса и други градове в Русия и Украйна. Пенсионира се като директор на строителния тръст „Тюменболгарстрой” в Русия.
Д. Йончев е основател и първи ръководител на Руския клуб в града ни, на който по-късно е избран за почетен председател. Създател и председател е на Клуба на строителите-ветерани в Самоков. Съставител е на книгата „Самоковските строители”. Носител е на орден „Червено знаме на труда” и на златната значка „Майстор Кольо Фичето”. Известен е със своята принципност, деловитост, инициативност и всеотдайност.

Leave a Reply