Удостояват културни деятели със златния и сребърния знак на Самоков

Любомир Малинов
Веселин Хаджиангелов

Режисьорът Любомир Малинов и археологът Веселин Хаджиангелов да бъдат удостоени със златния почетен знак на Самоков, реши Общинският съвет на 24 октомври. Високите отличия им се присъждат за дългогодишна активна и плодотворна културна дейност и по случай Деня на народните будители 1 ноември.
Със сребърния почетен знак пък се награждават поетът Иван Ненов и преподавателката по музика и ръководителка на певчески състави Даниела Георгиева.
Любомир Малинов е завършил българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и режисура в НАТФИЗ. Работил е много години като режисьор в Добричкия драматичен театър. От десетилетия ръководи театъра към читалище-паметник „Отец Паисий” в Самоков. Носител е на националната награда „Константин Кисимов”, на златни медали от национални фестивали и прегледи и на други високи отличия.
Веселин Хаджиангелов от 20 години работи като археолог към Историческия музей в Самоков. Сега отговаря за възстановения под негово ръководство комплекс „Цари мали град” край Белчин. Самоковският музей пък е от малкото музеи в страната, които имат археологическа карта на района, която също е дело на Хаджиангелов. Той има и редица научни публикации в престижни издания, както и участия в национални и международни научни конференции.
Иван Ненов е завършил българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Работил е като учител и журналист. Носител е на националната награда „Николай Хайтов”. Автор е на няколко стихосбирки и на книгите „Истината за родното място на Паисий Хилендарски” и „Самоковският препис на История славянобългарска”. Негови творби са превеждани на руски, полски и сръбски език.
Даниела Георгиева е завършила Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. От 1983 г. работи като учител по музика в Самоков. Ръководител е на вокална група ”Медени звънчета” и на музикални формации в Белчин и Говедарци, както и на хора към самоковския храм ”Св. Никола”. Ръководените от нея състави са носители на златни отличия от международни и национални конкурси и фестивали.
С грамоти по решение на местния парламент се удостояват трима заслужили културни деятели – дългогодишният ръководител на школата по акордеон към читалище-паметник „Отец Паисий” Георги Машов, певицата от вокално-инструментална група „Лунни лъчи” Ирина Атанасова и читалищната деятелка Любослава Кьосева.

Даниела Георгиева
Иван Ненов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*