Новини, Политика, Шарен свят

Удължават срока за плащане на тока, водата – на самоотчет

Потребителите на електроенергия могат да разсрочат плащането на сметките си с допълнителни десет дни, стана ясно от изявление на 16 март на енергийния министър Теменужка Петкова.
По договор е дадена възможност за 10 дни разсрочено плащане. Този срок сега се удвоява и става 20 дни. Причината са проблемите, свързани с разпространението на коронавируса и обявеното в страната извънредно положение.
Гражданите могат да задават въпроси, които ги вълнуват, на посочените на сайтовете на енергоразпределителното дружество телефони и имейли за връзка. Помещенията за разплащане ще бъдат редовно дезинфекцирани и в тях ще се допускат ограничен брой хора.
Потребителите на вода пък ще си правят самоотчет на водомерите и ще го изпращат на ВиК операторите по имейл или по телефон в рамките на извънредно положение до 29 март. Ако не направят това, операторът ще може да им начислява суми на база на минал период.

х х х

Финансовият министър обеща чрез Кодекса за социално осигуряване да се изградим механизъм, при който юридическите лица, изправени пред избора да освободят служители или да да ги задържат, следващите три месеца да могат да се възползват от подкрепата от държавата, като тя поеме 60 % от досегашното възнаграждение на тези служители. Тази мярка обаче ще се прилага само за фирмите, които пряко са засегнати от ограниченията във връзка с борбата срещу коронавируса и извънредното положение.

х х х

Междувременно по-голямата част от учениците преминават към дистанционна форма на обучение.

Leave a Reply