Укрепват пътеките покрай Езерата, багер разбуни духовете

Снимки на багер край Седемте рилски езера взривиха преди дни социалните мрежи. Появиха се дори предположения, че ще има строителни дейности край езерото „Бъбрека“. Дойде и въпросът как багерът е стигнал до мястото.
По този повод директорът на Национален парк „Рила“ инж. Красимир Андонов изтъкна, че не се касае за разкопаване или ново строителство, а започва работа по проект за укрепване на туристическите пътеки в района. Става въпрос по-конкретно за горната част на маршрута – от „Бъбрека“ до езерото „Сълзата“, където пътеката ще се оформи с каменни плочи на основата на местни скални материали, а в някои участъци ще има трошена каменна настилка. Ще се изградят мостчета и скари, ще се поставят дървени парапети. Предвиждат се и мерки за борба с ерозията. Материалите ще се изкачват с коне. По принцип ще се работи ръчно, въпросният багер обработвал само малък участък.  
„Целта е да се насочат посетителите по определен туристически маршрут, а не както е в момента – има различни линии на пътеки, които всеки използва както му е удобно“, обобщи Андонов.
Въпросът е от една страна да се подпомогнат туристите, а от друга – да се опазва уникалната природна среда на Седемте езера. Служители на парк „Рила“ и специални информационни табели ще информират любителите на планината за предприеманите промени.
Независимо от всичко това обаче Окръжната прокуратура в Кюстендил се е самосезирала и е разпоредила полицейски служители от Дупница да извършат проверка.
Междувременно самият министър-председателят Бойко Борисов е наредил да се прекратят дейностите там и да се извърши проверка.
Още преди това пък министърът на околната среда и водите Емил Димитров е разпоредил да се спрат дейностите и да се предприемат извънредни проверки на изпълнението на проекта.
Вицепремиерът Томислав Дончев в писмо до министър Димитров настоява всички дейности по проекта да бъдат прекратени до приключване на проверката, която трябва да установи дали се спазват в случая всички законови разпоредби и екологични практики и стандарти.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*