Новини, Шарен свят

Умуват за паркирането в центъра на Самоков и в Боровец

Снимка: архив

Обхватът на бъдещата „Синя зона” в централната част на града бе разискван на заседание на Местната комисия за опазване на обществения ред и сигурност. В зоната ще влизат само съществуващите вече паркинги и паркоместа. Обсъдени са били начините за заплащане по електронен път, чрез талони или билети от паркинг автомати. Ще има и възможност за закупуване на служебен абонамент от граждани и фирми. Всеки първи автомобил на живеещите в зоната за платено паркиране няма да заплаща престоя си.
На улиците, по които няма обособени места за паркиране, ще бъдат поставени знаци, забраняващи престоя и паркирането. Контролът ще се упражнява от специално назначени служители. Те ще поставят скоби и ще глобяват нарушителите. Наложената санкция няма да освобождава водача от отговорност и той може да получи акт и от КАТ.
Цената за паркиране за един час престой, както и размерът на глобата за нарушаване на наредбата за паркиране в централната част и в Боровец, ще се определят от Общинския съвет. Проектонаредбата е публикувана на интернет страницата на Общината и желаещите ще могат да се запознават с нея в продължение на месец и половина. Възражения и предложения могат да се подават писмено в деловодството или по електронен път на имейла на Общината.
На заседанието е разисквана и темата за контрола на измененията и допълненията към Наредбата за опазване на обществения ред, засягащи силната музика от сватби и семейни тържества. Известно е, че с приетите изменения наскоро се забрани ползването на озвучителна апаратура във всички часове на денонощието, както и организиране на открито на подобни тържества и партита. Всеки дошъл да се запише за сватбен ритуал в Общината ще подписва и декларация, че е уведомен за забраната и ще я спазва.
Обсъден е и проблемът с видеонаблюдението. През т. г. Общината е закупила още 35 камери, които са монтирани на бул. „Искър”, на изхода за София, при Петте кьошета в кв. „Самоково”, до училище „Христо Максимов”, в района на Чорбаджийската фурна и др. Монтирани са камери и на входно-изходните артерии на Ковачевци, Поповяне, Злокучане и Драгушиново. Престои да се поставят подобни камери в Маджаре и Райово. През м. г. Общината е закупила 30 камери, които са монтирани на възлови кръстовища в града и на входно-изходните артерии на Бели Искър и Радуил.

Leave a Reply