История, Култура, Новини

Уникален витраж откриха в къщата на първия кмет на Пловдив – самоковецът Атанас Самоковлиев

Уникален витраж, скрит под метална рамка десетилетия наред, е бил открит при ремонт на една от най-красивите пловдивски къщи, която навремето е била собственост на първия кмет на града след Освобождението – самоковецът Атанас Самоковлиев, съобщава пловдивският всекидневник „Марица” на 21 февруари т. г.
Къщата се намира на пловдивската улица „Иван Вазов”. Доскоро в нея живеели наематели, които изобщо не оценили стойността на стъклописа. „Върху витража имаше сложени две метални пана. Махнахме ги и се изумихме”, споделя собственикът на имота Георги Караджов. Преди много години неговата майка купила етажа от наследниците на Атанас Самоковлиев.
Къщата е строена преди век и половина. При ремонта майсторите обяснили, че градежът е бил по метода “германска мазилка” – по-здрав, по думите им, от днешния стоманобетон.
Витражът е направен още с вдигането на сградата. Цветните стъкла са грапави, което означава, че са оформяни на ръка, в тях са останали големи въздушни мехури.
В тази къща през 40-те години на миналия век живяла Нели Доспевска – първата съпруга на писателя Димитър Димов, който по онова време преподавал в Пловдив. Нели Доспевска е наследничка на големия български и самоковски художник Станислав Доспевски – брат на Атанас Самоковлиев.

Според Караджов Димитър Димов често гостувал в къщата. В салона, под уникалния витраж, вероятно е срещал и много от прототипите на героите си в романа “Тютюн”.
Атанас Самоковлиев – синът на по-големия брат на Захарий Зограф – Димитър Зограф, се мести със семейството си от Самоков в Пловдив през 1859 г. След Освобождението става първият кмет на Пловдив. За това според историците допринесъл и фактът, че Самоковлиев владеел отлично турски и гръцки език.
Самоковлията става кмет на Пловдив на 12 януари 1878 г. Според написаното в „Марица” на 26 февруари същата година този достоен човек освобождава поста си, като заявява, че работата не е по силите му – нечуван и досега акт в българската история. По-късно Атанас Самоковлиев е бил депутат в едно обикновено и в едно Велико народно събрание.

Снимки: https://www.marica.bg/

Leave a Reply