Новини, Шарен свят

Уникален комплекс ще се изгражда в Самоков

На личен ден – Петровден, 29 юни, който се падна и в понеделник, край фирма „Самел-90“ бе направена първа копка на планирания нов комплекс  SamELYON /„СамЕлион“/. Комплексът ще бъде разположен на място, закупено от военните – между бившата фабрика „Самоковска комуна“ и „Самел-90“ АД.
Първа копка от името на инвеститора направи изпълнителният директор на „Самел-90“ и на „СамЕлион“ АД инж. Петър Георгиев. След това кирката пое кметът Владимир Георгиев. Багер също бе част от трогателния ритуал.
Преди това водосвет за здраве и успех на благородното дело отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит и патриарх български Неофит, в съслужение с архиерейския наместник на Самоковската духовна околия иконом Михаил Колев и местни духовници.
„Правим този комплекс, за да има младите хора къде да работят, къде да живеят и да са сигурни за бъдещето си“, възкликна инж. П. Георгиев. Видимо развълнуван, той припомни времето отпреди няколко десетилетия, когато Самоков имаше силна икономика, настъпилата след това разруха и опазването и развитието на „Самел“ през последвалите години. Напомняйки за някогашните професионално-учебни центрове /ПУЦ/, инж. Георгиев изтъкна как подобни зародили се идеи сега прерастват в проект за комплекс, в който ще има и жилищни сгради, и спортна зала, и спортно-възстановителен център, какъвто, по думите му, може би няма друг в страната.
Директорът благодари на архитектите-проектанти, на кмета, на Общината, на ръководния екип и целия колектив на завода и подчерта, че 99 % от строителството ще бъде извършено от самоковски фирми.
„Ще съм най-щастливият човек, ако колкото се може по-малко млади хора изтичат от Самоков“, възкликна П. Георгиев. „Това е проект на бъдещето“, категоричен бе той в заключение.

Още преди това сърдечно приветствие към инициаторите отправи кметът Георгиев. „В много трудно време инж. Петър Георгиев доказва, че човек трябва да бъде по-голям от мечтите си, да работи със замах,… показва ни как трябва да се развива градът и как трябва да се обединяваме зад такива идеи и проекти“, заяви градоначалникът и посочи заслугите на дългогодишния директор както за развитието на завода – най-голямото предприятие в града и региона, така и за формирането и успехите на фирмата за газификация „Комекес“, за огромния напредък на спорта и специално на баскетбола в нашия град и пр. Кметът поздрави топло инж. Георгиев с имения ден и му връчи подарък – картина.
Именникът бе изключително приятно изненадан и зарадван от емоционалното поздравление в стихотворна форма от името на колектива на голямото предприятие.
Проектантът арх. Любомир Станиславов сравни започващото изграждане на комплекса с прословутия американски план „Маршал“ за възстановяване на Германия след Втората световна война и поздрави със старта на начинанието директора, кмета и колегите си проектанти. Един от тях – арх. Ивайло Захариев, допълни, че проектът е много сериозен, изготвян е в продължение на повече от година.
„За мен работата е кауза. Едно от най-хубавите неща, което може да се случи на човек, е това, което обича да прави, да се превърне в негова професия. Ключът за успех е да бъдеш оптимист. Да се концентрираш върху това, което можеш да направиш, да създадеш един стабилен колектив, който те подкрепя, за да постигаме заедно целите“, заяви извън официалната част Петър Георгиев.
Радостта на присъстващите членове на колектива и граждани споделиха и народният представител Радослав Стойчев, ръководители на завода, зам.-кметовете Сия Шехтанова и Люба Кленова, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, общински съветници, арх. Адрияна Димитрова от проектантския екип и др.
Водеща на запомнящото се тържество бе Ралица Стоянова.
Даден бе и коктейл.
Какво ще представлява самият комплекс – това пък бе показано на големи пана по време на тържеството за първата копка. Сградите ще бъдат с южно изложение, ще се създадат условия целият комплекс да се превърне след построяването си в привлекателно място за здравословен живот, спортуване и възстановяване. Стремежът на инвеститора – „Самел-90“, и проектантите е бил да се съчетаят удобствата на съвременния град с близостта до природата и един по-спокоен начин на живот.
Целият комплекс ще се разгърне върху площ от 60 дка.
Планира се да се изградят 7 двуетажни и 9 триетажни еднофамилни, както и 16 т. нар. редови къщи, разположени в изцяло паркова среда.
Хотелският комплекс ще включва хотел с категория 4 звезди, апартаментен хотел, голям ресторант с 300 места, лоби бар, конферентен център, детски център и търговски обекти. Четиризвездният хотел ще разполага с 200 легла, 81 стаи, 3 мезонета и 10 апартамента. Апартаментният хотел ще бъде от категория 3 звезди и със 160 легла.
Модерният спортно-възстановителен център ще бъде представен от многофункционална зала за спортни и културни прояви с 3000 места, голяма тренировъчна и няколко други спомагателни зали, басейн, спа център и фитнес.
Планира се и оформянето на медицински център с лаборатории за образна и функционална диагностика и помещения и съоръжения за рехабилитация.
В крайна сметка се предвижда комплексът да бъде въведен в експлоатация през 2023 г. и да осигури работа на повече от 200 души. Общата стойност на проекта възлиза на внушителните 60 млн. лв.

Надка Вардарова

Leave a Reply