Уникална изложба на кристали в Сарафската къща

Денят на дарителя – 6 декември, бе отбелязан с тържество в Сарафската къща, на което бе открита изложба „Съкровищата на земята”, организирана от Националния дарителски фонд „13 века България” съвместно с Националния музей „Земята и хората”.
Уредничката в музея Лариса Нешева откри и представи изложбата. В голямата зала на къщата са подредени за първи път в Самоков експонати от музея „Земята и хората” под надслов „Съкровища на Земята” – 4 гигантски кристали и 65 скъпоценни и декоративни камъни, сред които планински кристал, опушен кварц, цитрин, аметис, турмалин и др. от Бразилия, Мароко, Русия, Афганистан, Мадагаскар, Македония. Това е част от дарението на българина Илия Делев.
През 1983 г. родолюбецът прави в Париж първа изложба на гигантски кристали. За извънредни постижения в областта на геологията му се присъжда званието „Командор на академичните палми”. През 1985 г. Делев дарява 700 експоната от своята колекция на НДФ „13 века България”, а през 1989 г. – още 30 тона от колекцията си със 120 колекционни образци. За огромния му принос е награден с орден „Мадарски конник” – първа степен.
Уредничката на Сарафската къща Марияна Лобутова изтъкна, че изложбата е посветена на празника на дарителя и на паметта на големия дарител Илия Делев.
Тържествено прозвучаха коледни песни в чудесното изпълнение на група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева.
Слава Иванова, изпълнителен директор на „13 века България”, благодари на музея „Земята и хората” и на Община Самоков за организирането на изложбата. Гостенката добави, че дарителството в Самоков има дълбоки корени и настояще, и изрази увереност, че ще продължи и в бъдеще.
„Тези великолепни кристали ни дават възможност да се докоснем до красотата на природата. Те носят много светлина. Това е наистина уникална колекция”, възкликна Иванова. Тя връчи на ръководителката на Центъра за настаняване от семеен тип Иванка Соколова дарение – сушилня за дрехи. Соколова пък дари Слава Иванова и уредничката на Сарафската къща Марияна Лобутова с подаръци, изработени от младите възпитаници на центъра.
Ръководителката на „13 века България” направи и дарение на СУ „Никола Велчев” в лицето на директорката Светла Костова – купи и медали, които да се даряват на изявени млади спортисти.
Албена Попова, преподавателка в Професионалната гимназия по туризъм, приветства с празника всички и връчи поздравителен адрес и плакет на М. Лобутова като признание за дългогодишното сътрудничество.
На откриването присъстваха кметът Владимир Георгиев, зам.-кметът Люба Кленова и др. На чаша вино присъстващите изразиха възхищението си от експонатите и от прекрасната инициатива.
Изложбата ще продължи до 20 декември.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*