Уникална книга за Захарий Зограф

Излезе от печат „Захарий Зограф“ – една наистина уникална книга за забележителния български и самоковски творец. Автор е руският учен доц. Григорий Островски, а преводът е направен от нашата съгражданка Антония Бояджиева. Книгата е дело на издателство „Приятел“, а финансирането е поела Община Самоков.
Много писания има за великия художник и наш съгражданин, но сегашната книга по мнението на запознати се нарежда сред най-добрите от тях.
На около 300 страници авторът отделя достатъчно място на непреходните творби на живописеца с перото на изкуствовед, а същевременно ни запознава с житейския път на Захарий с умението на истински писател. И всичко това е вплетено органично в едно цяло, обогатено от изключително колоритния език и стил на самия Островски. Невероятно точно и картинно са пресъздадени и битът и атмосферата на онова незабравимо възрожденско време от началото и средата на 19 век.
Изумително е как това е направено толкова достоверно от един чужденец, макар и руснак. Широкият поглед на автора върху живота и творчеството на неговия герой ни помага да преоткрием Захарий Зограф и то не само като художник-новатор, а и като виден самоковски гражданин, български общественик, радетел за просвещението на своя народ и борец за църковна независимост. Пред нас се материализира живият и верен образ на един от титаните на оная неповторима епоха на родното Възраждане.
Още светлина върху житейския и творчески подвиг на зографа хвърлят поместените в книгата десетки черно-бели и цветни илюстрации на негови произведения.
Книгата е издадена в Санкт Петербург /Ленинград/ през 1987 г. на руски език, но едва сега, след три и половина десетилетия, се появява на български, преведена от А. Бояджиева и то по лично нейна инициатива, с едно удивително чувство за отговорност и познаване на езика. Извършено е похвално родолюбиво дело, сътворено в съзвучие със сериозното и увлекателно авторово изследване.
Григорий Симеонович Островски /1929-2007 г./ е доктор на изкуствознанието, автор на 60 книги и монографии и на повече от 1000 статии. Бил е член на Международната асоциация на изкуствоведите в Москва, на Американската и на Израелската асоциация за славянски изследвания, както и на Федерацията на писателите в Израел. Превеждан е на 20 езика. Роден е в Санкт Петербург и е изучавал история на изкуството. Бил е професор в Йерусалимския университет.
Антония Бояджиева е учителка-пенсионерка и активен общественик. Завършила е висшето си образование в Санкт Петербург.
Редактор на книгата е Тодор Попов, а за графичния дизайн и корицата се е погрижила Надка Вардарова.
„Захарий Зограф“ можете да намерите в Историческия музей, както и в издателство „Приятел“.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*