Култура, Новини, Образование

Уникални стенописи украсиха стаите на първолаците и второкласниците в СУ „Отец Паисий”

Своеобразната експозиция на уникални по рода си стенописи в СУ „Отец Паисий” бе дообогатена в началото на септември с нови две рисунки. Те отново са дело на художника Иван Шуманов и на неговите възпитаници от школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалище „Младост”. 16 деца и младежи на възраст от 6 до 14 г. са сътворили цветната феерия в приятелска атмосфера. Затова и младежите определят рисуването върху стени като особено вълнуващо.
Самите стенописи съдържат в себе си закачка и сюрреализъм, но не оставят никого равнодушен. Още при влизане в стаите за първи път творбите предизвикват ефекта „Уау”. Това е така, защото в тях са преплетени по впечатляващ начин символи и забележителности на родния край – Митрополия и Бельова черква, статуята на козела над пазара, съоръжението самоково, новият парк „Крайискърец”, Голямата чешма и Чадър чешма, музеят и Сарафската къща, красиви рилски пейзажи, изглед към пистите на Боровец с емблематичния „скиор” /визуално оформен от пистите на ски център „Ястребец”/ и пр.
„Тези елементи символизират уважението и любовта ни към културата, традициите и миналото на Самоков – все неща, в които се опитвам да възпитавам децата”, подчерта Шуманов, за когото родният край е неизчерпаем източник на вдъхновение.


Директорката Лиляна Минкова пък заяви, че целта е да се създаде уют в класните стаи и да се изгради положително отношение към изкуството. „Всеки човек се радва на една приятно обзаведена и красиво оцветена стая. Всяка рисунка е свързана с нашата типична етнография, култура, с наши забележителности или, в някои случаи, има някакъв хумористичен привкус”, поясни директорката.
Рисунките заредили екипа на училището с много позитивизъм. „Картините носят истинска наслада и удовлетворение, и ни карат и нас, възрастните, да се почувстваме като деца”, сподели още с усмивка Минкова.
На новите придобивки в школото ще се радват най-новите ученици – първолаците с учители Екатерина Ковачева и Екатерина Кацарова, както и второкласниците с преподаватели Магдалина Иванова и Дарина Иванова.
Младите творци от школата на Шуманов имат вече богат опит зад гърба си в сферата на стенописта, тъй като са изрисували над 40 стени в самоковски училища, в София и дори в Босилеград – един от центровете на българщината в съседна Сърбия. Така постепенно младите хора стават все по-добри с четка в ръка и попиват безценни съвети от своя ръководител. Работите им в „Отец Паисий” обаче имат особена стойност, защото, както казва Шуманов, училището е храм, където децата получават знания, а и израстват в морално отношение.

Делян Василев

Leave a Reply