Новини, Политика

Уникално – всичките 199 избиратели в Ярлово гласуваха на вота!

ОУ „Васил Левски”, където бе разположена изборната секция в Ярлово

Любопитен феномен в Самоковско беляза предсрочните парламентарни избори на 26 март. Всичките 199 правоимащи жители на Ярлово се разходиха до урните в неделя и така повториха резултата от първия тур на президентските избори от есента на жителите на Шипочан, където 102 души постигнаха рекордна 100-процентова активност.
Броят на избирателите в Ярлово според избирателния списък при предаването му на СИК е бил 195, а четири души са вписани допълнително в изборния ден. Жителите на най-отдалеченото село от общинския център са дали най-голяма подкрепа на Българската социалистическа партия, за която са гласували 92 избиратели. Спечелилата националната надпревара партия ГЕРБ получи 62 гласа, а по-надолу се нареждат Обединените партиоти /13/, „Воля” /5/, „Нова Република” /3/, Национална републиканска партия /2/, „Вързаждане”, движение „Българската пролет”, коалиция „АБВ – Движение 21” и Партия на Зелените с по една бюлетина. Двама души са маркирали квадратчето „Не подкрепям никого”.
Общо 16 пък са били недействителните бюлетини.
Следващите отличници в своеобразната класация за активност на неделния вот са гласоподавателите от Горни Окол със 78.31 %, Поповяне – 76.10 %, Долни Окол – 75.51 %, Ковачевци – 75.42 %, Маджаре – 75.40 % и др.
Изборите за 44-о Народно събрание са предизвикали най-слаб интерес сред жителите на Райово, където правото си на вот са упражнили едва 56.72 % от всички избиратели.

х х х

След публикуваната информация за 100-процентовата избирателна активност, почерпена от сайта на Централната избирателна комисия, наши наблюдателни читатели отбелязаха, че има нередност в нея. Те ни сигнализираха, че всъщност има грешка в протокола на секционната избирателна комисия. Гласувалите в действителност хора наистина са 199, но правоимащи са 302 души. В края на изборния ден от СИК са допуснали грешка при попълването на документите.
Все пак поднасяме извиненията на редакцията ни за неточността на някои данни в публикацията.

Leave a Reply