Други, Новини, Спорт

Уникално за България трасе за колоездене бе официално открито в Самоков

Снимка: Пламен Лобутов

Навръх 1 юни при участието и на много деца в двора на СУ „Никола Велчев” бе открит т. нар. пъмп трак – иновативно трасе за колоездене с различни елементи: „камила“, „ролери“ за скорост и виражи.
Около 50 участници превърнаха проявата в истински празник и се забавляваха на максимум в рамките на няколко часа. Освен това байкърите показаха спортен хъс и имаха възможност да се състезават. Светослав Милев победи при най-малките – децата до 12 г., а след него се наредиха Рей Лефковиц и Мартин Владимиров. Призовата тройка при юношите до 17 г. пък оформиха Велин Дойчев, Огнян Телийски и Симеон Попов.
Благодарение на големия интерес към надпреварата бе организиран и непредвиден преди това старт за професионални състезатели, който бе спечелен от националния шампион по планинско спускане Йоан Нейчев. Второто място бе за Димитър Иванов, а трети стана Христо Илиев.
Михаела Иванова спечели надпреварата с Мария Василева при дамите. При момичетата пък Ева Янева изпревари Нора Георгиева.

Снимка: Пламен Лобутов

Ентусиастите бяха оценявани още за най-атрактивно преминаване по трасето и за цялостното си представяне. Публиката реагира най-емоционално на стила на Христо Илиев. Втори тук бе Симеон Вълков, а трети – Йоан Нейчев с неговия Drag C2.
Специална награда имаше и за най-малкия колоездач – едва 3-годишният Александър Кощров.
Изключителна наслада на байкърите доставиха скоковете от специално сътворената дървена рампа върху голяма въздушна възглавница /еърбег/.
Водещ на откриването бе опитният даунхил и ендуро състезател Милан Димов, а целият празник бе заснет от екип на „Хоби” ТВ. Лентата на новото спортно съоръжение пък бе прерязана от кмета Владимир Георгиев и от Кирил Етрополски от спортния клуб по велосипедизъм „Но Брейнз”.
„Има и други подобни трасета в България, но те са по-къси или разполагат с по-малко елементи и затова нашият пъмп трак е уникален. Самата идея се роди преди две години и се радваме, че успяхме да я осъществим”, сподели К. Етрополски. Той изтъкна и заслугите на кмета Георгиев и на Общината, откъдето получили пълно съдействие.

Снимка: Пламен Лобутов

Трасето бе открито в рамките на програмата на организирания от фондация „Сийд” в Туристическата градина „Лаго фест”.
Създателите на трасето от клуб No Brainz изразиха задоволството си от големия интерес към него и заявиха, че пъмп трак-ът е само началото и тепърва може да се очакват нови съоръжения и събития. Самото трасе е отворено за свободно ползване от всички желаещи, при спазване на правилата за безопасност.

Делян Василев

Снимка: Пламен Лобутов

Leave a Reply