Култура, Новини, Статии, коментари, Шарен свят

Урок по музика и… по човещина

Рядко човек може да изживее такова празненство на духа, каквото бе изпълнението на звездния цигулар Васко Василев в понеделник вечерта в Самоков.

Но думата ми не е само за съвършенството на този вълшебник в музиката.

Този, пред чието изкуство стоят прави в лондонската кралска опера “Ковън Гардън” и в други най-престижни зали на планетата най-големите музикални корифеи и отбрана публика, се появи и прояви в Самоков не като някакво небесно светило, а като съвсем естествен, земен човек.

Виртуозът с лъка, викан няколко пъти на “Бис”, слезе от терасата на музея при самите слушатели и зрители в градинката, качи се на стол и продължи да изтръгва и божествени звуци от струните, и възторг в очите и душите на тези стотици и хиляди щастливци, които бяха свидетели и участници в тази необичайна и, струва ми се, никога незабравима сцена! После сам предложи да изсвири “още едно”, дълго се покланяше на публиката, пращаше въздушни целувки, приветстваше омаяните си почитатели с цигулката и лъка. А след всичко това започна да раздава автографи на многобройните си почитатели.

Този обаятелен творец ни даде урок не само по музика, но и по човещина, по човешко съпричастие, солидарност и уважение, по скромност и отзивчивост.

Петимни сме да видим в това амплоа – като истински професионалисти и човеци, и други творци. А и други известни люде. Защо не и политици? Всъщност може би – именно политици!…

Тодор Попов

 

 

 

Leave a Reply