Култура, Новини

Установяваме културни връзки с Италия

Гледки и забележителности в Палермо

На посещение в Палермо – столицата на най-големия италиански остров Сицилия, бе самоковска делегация, съставена от кмета Владимир Георгиев и археолога и ръководител на комплекса Цари мали град Веселин Хаджиангелов. Поводът бе участие в т. нар. Седмица на културите, която се е провела за трета поредна година, но с първо участие на България.
Пред представители на местни медии на 10 ноември г-н Хаджиангелов заяви, че посещението е надминало всякакви очаквания на самоковските представители. Състояли са се всички предварително предвидени срещи.
Проявен е бил голям интерес към обектите в нашия район – Цари мали град и Шишманово кале. По думите на Хаджиангелов, присъстващите са били буквално шокирани от проекта за Цари мали град и неговото осъществяване, от успешно усвоените европейски пари, събудения интерес сред гражданството, установените връзки с туроператорски дружества и подготвените рекламни материали.
При обсъждане на проблема за бъдещето на Шишманово кале пък е предложена идеята за партньорство между България, Италия /Сицилия/ и Македония, които са тясно свързани по отношение на културно-историческото си наследство. Целта е да се адаптират историческите паметници в тези страни и да станат те туристически обекти.
По време на посещението самоковските пратеници са се срещнали с проф. Виторио Сгарба, изкуствовед, известен политик, критик от световна величина, автор на уникален музей за мафията, както и с проф. Салвадоре Туза, главен комисар по археологическото наследство. Георгиев и Хаджиангелов са се срещнали и с принца на Палермо Бернандо Торторичи, председател на Асоциацията на замъците в Сицилия, по негова покана.
Участниците в делегацията са убедени, че взаимните контакти по отношение на културно-археологическото наследство ще продължат. Още този месец – на 27 ноември, в Самоков ще бъде открита изложба на сицилианския художник Емилиано Индия в Самоков, на която всички любители на изкуството и граждани са добре дошли.

Евгения Попова

Leave a Reply