Култура, Новини, Читателски

Утро за Христо Максимов

Китарният ансамбъл "Акустика" съще се изяви на празникаЧиталище “Младост-2003 г.” си е поставило задача да търси хора – съвременни будители, за да може младото поколение, децата, да знаят чии последователи са.
По този повод се обърнахме към ОУ “Христо Максимов”, за да можем да разкажем на учениците от училището какъв е бил техният патрон и какво е създал за българското училище.
Христо Максимов е работил като учител /включително в родния Самоков/, бил е активен деятел на синдикалното учителско движение в страната, писател, журналист и публицист. Роден през 1867 г., той умира през 1902 г. – едва 35-годишен.
На 1 ноември във Военния клуб /ДНА/ представихме направената от нашите читалищни деятели мултимедийна презентация за живота и делото на народния будител Христо Максимов с подходяща рапсодия – “Вардар” на Панчо Владигеров, поднесохме старинна музика от китарния ансамбъл “Акустика” и песен от Шишмановската група, пята преди век. Ученичката от ОУ “Хр. Максимов” Катрин Атанасова пък прочете откъс от разказа “Село” на Христо Максимов.
Накрая децата от читалищния ансамбъл “Самоков” представиха танцова композиция, а огнените вихри на танцьорите от училището допълниха чудесния празник.
За учениците от “Христо Максимов” бяхме подготвили диплянки с образа на патрона им и текста на Учителския марш, написан от Максимов.
Би могло да се издири и мелодията – дело на известния композитор Емануил Манолов. Тази песен може да стане истински химн на училището.
Лили Шуманова

Leave a Reply