История, Култура, Новини, Обяви

Ученик ще изнесе лекция в музея по случай Европейската нощ на учените

Йордан Тенев

Беседа на тема „Първата журналистическа делегация в Македония – 1942 г.“ ще изнесе в сряда, на 20 септември, от 18 ч. в Посетителския център на Исторически музей в Самоков дванадесетокласникът Йордан Тенев. В дискусията се очаква да се включат ученици от града.
Познатият и на самоковската културна общественост известен фотограф и изследовател Петър Боев е ръководил първата българска журналистическа делегация във Вардарска Македония от 8 до 16 юни 1942 г. Делегацията тогава посещава десетки градове, като запечатва интересни моменти от живота на тамошните българи. Направените над 100 фотографии са подредени в албум, съхраняван в личния архив на Петър Боев. Поместена е и подробна карта на посетените места по време на пътуването. Самите фотоси са доказателство за автентичния бит на българите от македонската фолклорна област.
Йордан Тенев учи в ПГ „Константин Фотинов“. Той е един от създателите на ученическия литературен клуб „Агадор“ и участник в училищния театър „Фантастиш“. През миналата и през тази година е стажант в самоковския музей.
Изявата е в изпълнение на програмата “Изследователи в училище”, чиято цел е да представи и да подкрепи млади изследователи.
Европейска нощ на учените 2023 се осъществява по проект 101061564 – K-TRIO — HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, финансиран от Европейския съюз по програма „Хоризонт Европа, дейности „Мария Склодовска Кюри“.

Leave a Reply