Новини, Образование

Ученици изпитваха кмета

Кметът Владимир Георгиев гостува на 23 ноември на дванадесетокласници от паралелка с изучаване на СИП „Журналистика” в ПГ „Константин Фотинов”, където и самият той е получил средното си образование. Градоначалникът бе поредният гост на младите хора, преди това учениците са се срещали и с народните представители от Самоков Александър Методиев и Ирена Коцева.
„Учениците харесват журналистиката и дори и да не продължат да се занимават с тази професия занапред, вярвам, че ще останат любознателни и ще задават въпроси, докато не стигнат до истината”, представи възпитаниците си учителката Мария Коеджикова.
Първият въпрос на водещия Мариян Гребенчарски бе свързан с наскоро провелите се избори – дали г-н Георгиев е очаквал да спечели с подобна преднина и то още на първия тур. „Самоковци дадоха оценка за това, което правим. Естествено, надявах се да получа подобна подкрепа, но това за мен означава и голяма отговорност. Още повече, че досега в Самоков не е бил избиран кмет на първи тур”, отговори г-н Георгиев.
Естествено, учениците запитаха кмета и за мястото на младежите в общината. „Всички може би сте забелязали, че в общинската администрация започнаха работа много млади хора и в момента няма нито един пенсионер. Мисля си обаче, че най-важното от работата ни с младите хора е, че успяхме да ги заинтересуваме от обществения живот”, заяви Вл. Георгиев, като добави, че има още поле за работа в тази насока. Той изрази и виждането си да се свържат парковите зони с алеи, зеленина, места за спортуване и отдих, за да могат самоковци и техните гости да се разхождат и да спортуват в приятна обстановка.
„Най-интересното в моята работа е да видя как една идея – за организиране на някакво мероприятие или изграждане на паметник например, която може да бъде дадена дори и от вас, се превръща в реалност”, сподели Георгиев.
Той разкри, че би искал да направи повече неща, но ограниченият бюджет не позволява това да стане веднага: „Много е трудно да се намери баланса между отделните решения. Кое например е по-важно – да се оправи междублоковото пространство от бл. 2 до бл. 19 в кв. „Самоково” или да организираме световен шампионат по мотокрос на Ридо? Да, последното е изключително престижно, но ще отмине, а живеещите във въпросните блокове ще продължат да газят калта около домовете си…”
Кметът увери абитуриентите, че и през новия сезон самоковските ученици ще получат безплатни лифт-карти за съоръженията в Боровец, които могат да ползват по една седмица на месец. „Да, и на мен ми се иска отново да бъдем домакини на стартове за Световната купа по ски, но първо трябва да добием по-голям опит, да организираме няколко кръга от състезанията за Европейската купа, какъвто кръг ще се състои и в края на предстоящия зимен сезон. Трябва да отчетем, че в миналото, когато вече сме приемали най-добрите представители на белия керван, е имало по-малко курорти. Разбира се, че става дума и за лобизъм. За съжаление, интересите на президента на Федерацията по ски Цеко Минев са в Банско, а не тук”, коментира още Георгиев.
Завършващите напролет средното си образование ученици показаха познания, като запитаха госта си за състоянието на Военния клуб /ДНА/ и двете поделения в града ни, на Младежкия дом и читалище-паметник „Отец Паисий”, които имат нужда от ремонтни дейности; за отношенията на Общината с Девическия манастир; за готовността за предстоящата зима, за новоизграденото депо за отпадъци и необходимостта от пускане в експлоатация на подземния паркинг на Общината.
Все пак младежите се обединиха около становището, че най-големият проблем, с който ще се сблъскат след завършването си, е липсата на работни места. В този смисъл настояват да се разкрият нови работни места, за да останат самите младежи да работят и да живеят в Самоков.
Владимир Георгиев им „заръча” да внимават при избора си на специалност за придобиване на висше образование и обеща пак да им гостува, ако го поканят.

Делян Василев

Leave a Reply