Новини, Читателски, Шарен свят

Ученици искат по-евтини карти, от “Автостарт” нямат възможност…

Писмо с отговор

“Останах неприятно изненадана, когато исках да извадя ученическа карта за времето след великденската ваканция, т. е. от 16 до 30 април /за половин месец/. Най-безцеремонно служителката ми каза, че не може, защото имали заповед картите за пътуващите да се вадят от първо число на месеца до 30-о число, т. е. за цял месец.
Попитах я дали така не се нарушават правата на учениците, а и на всички останали пътници, някои от които имат право на намаление /което се поема от училището, в което учениците учат, или от работодателя – за работещите/, след което ми беше пъхната някаква заповед пред очите.
Мисля обаче, че подобни решения са цинични в тази криза, когато хората нямат пари за билети, за да изпратят децата си на училище.
И друго – за цял месец картите са много скъпи, от 60 лв. нагоре. Не всяко семейство има необходимата сума за цял месец, за половин месец сумата е по-приемлива.
Когато пък едно семейство има двама ученика, какво става? А когато не могат да си извадят за половин месец карта, те са принудени да пътуват с билети, което е умишлена кражба.
И кои са потърпевшите!? Учениците, работниците и служителите, които живеят в околните села, а учат и работят в Самоков и пътуват, т. е. спрямо тях се проявява дискриминация.”
Писмото на читателката предоставихме за отговор на ръководството на “Автостарт”. Ето какво обясниха от фирмата:
“Всички нападки срещу “Автостарт” АД са неоснователни. Дружеството е частно и не е благотворително. Години наред правихме услуга за издаване на ученически и работнически карти за 15 дни, та даже и за по-малко, кой за колкото иска. Но след масови злоупотреби от страна на ученици и работници, които вадят карти за 15 дни, а пътуват още 15 дни гратис с изтекъл срок на картата или правят фалшиви карти, решихме повече да не издаваме такива карти. Освен това се случва някой да си извади карта, а после друг да пътува с нея.
Абонаментните карти се изчисляват за средно 21 работи дни и за две пътувания на ден. Повечето от ползващите ги обаче пътуват по няколко пъти на ден и през почивните дни също.
При ученическите карти се ползва 40 % намаление, а при работническите – 20 %. По-голямо намаление не може да има.
Когато учениците са във ваканция, съвсем логично е, че картите им се изчисляват на основата на по-малкото учебни дни.
Кризата се отнася за всички, не само за пътуващите ученици и работници. Шофьорите също искат да получат заплата в края на месеца /и те хранят семейства/, а техните заплати зависят точно от продадените билети и издадените абонаментни карти. Никой не ни намалява цените на горива, резервни части, данъци, такси, застраховки и винетки или цените на стоките в магазините.”

Б. Р. Истината е една, но гледните точки са различни. Редакцията не е съд и трудно може да отсъди кой е прав. При всички случаи обаче добре е да се знаят различните мнения и становища. Когато има по-добра взаимна информация и се изяснят позициите, това е вече първа предпоставка за намиране по възможност, въпреки кризата, на по-балансирани и точни решения.

Leave a Reply