Култура, Новини, Образование

Ученици и възрастни от III и IV квартал празнуваха заедно Трети март

Връзката на приемствеността между ученици с ръководители Татяна Костова и Вера Николова от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” и членовете на пенсионерския клуб в III и IV квартал бе затвърдена на мило тържество, състояло се навръх 141-годишнината от Освобождението на България.
Децата и младежите от сборната ученическа група рецитираха вдъхновено “Опълченците на Шипка” и предизвикаха бурните ръкопляскания на благодарната публика. Гостите, дошли с голямо българско знаме под ръка и окичени с трибагреници на гърди, предизвикаха умиление и с изпълнението на “Де е България” и други родолюбиви песни и стихове. Накрая домакини и гости си размениха мартеници. Възрастните хора почерпиха учениците, които получиха и малки родни знаменца и спортни пособия от Димитър Лъвски.
Вълнуваща беседа за самоковското участие и въодушевление около Освобождението изнесе краеведът Христо Ярловски, бивш кмет на Самоков. Той подчерта, че най-силно съчувствие след кланетата в България преди Освобождението проявява братският руски народ. В Руско-турската война участват и около 7500 опълченци, включително и 60 самоковци, които се заклеват пред Самарското знаме в Плоещ. Един от организаторите на опълчението е нашият съгражданин и руски дипломат Никола Даскалов.


Ярловски говори и за това как се е разминала кръвопролитна битка между настъпващите от София руски военни части и намиращите се в Самоков 30 000 души турски аскер, които в крайна сметка се оттеглят само за една нощ през Гуцал за Пловдив. “Самоковци са се притеснявали дали турците няма да се върнат и затова в първия ден руснаците били посрещани само от деца. На втория ден, когато самоковци научават, че турците вече са се оттеглили към Пазарджик, излизат на улиците и по-късно руснаците казват, че никъде не са били посрещани толкова радушно и сърдечно”, разказа Христо Ярловски. Тези и други любопитни факти обогатиха познанията на присъстващите и те благодариха сърдечно на лектора.
Председателката на Управителния съвет на клуба Зорница Матина изтъкна, че авторът е дарил на клуба всичките си книги, включително и последно появилите се на бял свят издания – за самоковския евреин Анджело Куюмджийски и за историята на Боровец. “Г-н Ярловски чрез неговите беседи и родолюбиви търсения и писания ни кара да обичаме и да уважаваме още повече историята на града и държавата си”, изтъкна Матина. Председателката заяви, че клубът води активен културен живот, редовно се организират чествания и празници. Приветливата обстановка – уютът, чистотата и любезното отношение от служителите зад бара Катя Томова и Петранка Петрова, привлича все повече съкварталци. Съобщено бе, че досега над 210 души са платили годишния си членски внос. Председателката на контролния орган Елена Шехтанова пък посочи, че само в последно време са приети общо 28 души.


“Нека да бъдем все така активни, обичащи града и родината си”, призова Зорница Матина. Тя сподели, че следващата сбирка ще бъде по случай Международния ден на жената 8 март.
Всички присъстващи получиха мартеници, красиви картонени кокичета и се почерпиха с вкусни сладкиши.
Сред празнуващите бяха Елена Каменова, бивш кмет на града ни, и най-възрастният член на клуба Никола Ярловски-Муклес, който е член и на Управителния съвет.

Делян Василев

Leave a Reply