Ученици и учители от ОУ „Неофит Рилски” разкрасиха училището си

Поредица от забавни, интересни, а и поучителни рисунки се появи около и във долната сграда на ОУ „Неофит Рилски” /бившето НУ „Петър Берон”/. Причината – участието на училището в инициативата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни „По стъпките на Том Сойер”.


„Секретарят на комисията Бойка Буранова ни покани. Председателят на училищната комисия Надка Мальова ни събра, за да решим точно какво ще ни бъде необходимо и след това се заехме с интересни задачи – първолаци нарисуваха азбуката на едно от стълбищата в новата сграда, второкласници рисуваха в зимния студ лятно пано на момче и момиче, а от другата страна на закусвалнята третокласници сътвориха геометрични фигури и така ги научиха в игрови вариант”, разказа преподавателката Галина Рогачева.


Инициативата за най-голямата творба – стенопис на стълбището между първия и втория етаж, е дошла от директорката Мариана Солунска, която поканила за целта художника Иван Шуманов. „Вече знаехме кой е той, защото бяхме посетили изложба на неговата школа в Сарафската къща. Тогава нашите ученици останаха силно впечатлени и направо не можаха да повярват, когато Иван дойде в училището и се запозна с тях. После Шуманов и четвъртокласниците направиха пано-стенопис на глаголицата”, сподели още Рогачева.
„Така децата разбраха, че глаголицата е първата славянска азбука. Те бяха много любопитни и се включваха активно в началото, но след това – когато вече стана трудно като сложност и височина, трябваше само да наблюдават отстрани. Затова пък си обещахме скоро пак да се видим и да работим заедно”, коментира Иван Шуманов.


Той изтъкна, че в картината слънцето е символ на светлината, книгата – на знанието, пламъкът на свещта пък е препратка към времената, когато в подобни условия – на светлини от свещи, е създадена глаголицата.
Общите усилия на учениците и техните учители – Г. Рогачева, Н. Мальова, Анелия Кабадийска, Галина Грахльова, Златка Шакалова, Петя Вучова, Стоян Занев и Цветелина Груева, донесли на училището и първата награда от инициативата „По стъпките на Том Сойер”. Наградите – красиви сувенирни украшения и вкусни торти, били връчени на тържество в края на миналата година от обществени възпитателки от Комисията за борба с противообществените прояви.
„Това повдигна още повече настроението и мотивацията на учениците и затова с тях си обещахме да продължим да творим щом времето се оправи”, заключи Рогачева.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*