Ученици и учители празнуваха Бъдни вечер и Коледа в Сарафската къща

Откритият урок „Коледа” с петите класове на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” на 20 декември се превърна във вълнуващо тържество. Особена празничност му придаде и мястото, където се състоя – Сарафската къща. Учителката Даниела Георгиева поясни, че урокът е подготвен от екип преподаватели: Димитър Балабанов, Славея Петрунова, Елена Гривева, Даниела Георгиева и Ралица Струмина, учители по история и цивилизация, български език и литература, изобразително изкуство, музика и физическо възпитание, осъществяващи програма „Фолклорното наследство – платформа за изграждане на можещи и мислещи личности”.
Георгиева изтъкна значението на Коледа, а учениците го доказаха категорично с демонстрираната украса от свои картини, с красивите си национални костюми, със софрата с празнични ястия, с украсата на питката за Бъдни вечер, с коледарите, наричанията и пожеланията…
Ученици и гости с голямо внимание изслушаха разказа под формата на интервю на Д. Балабанов за историческите факти, легенди и вярвания, свързани с раждането и делата на Исус Христос; проследиха с интерес и разказа на Ел. Гривева, и сценката на учениците, свързани с подготовката на Бъдни вечер. Показани бяха покадяване, молитва, разчупване на погачата с късмети и други важни моменти от традиционния ритуал.
Особено вълнуваща бе появата на коледарите, които изпълниха песни и стихове с благопожелания за дома, за плодородие, за момите и момците, и получиха колачета и погача – израз на благодарност от домакините. Изпълнението на коледен танц – непознат за нашия край, под ръководството на Р. Струмина, привлече вниманието на всички. Сигурно и затова на последвалото Дунавско хоро се хванаха не само учениците, но и директорката на училището Ирена Коцева, преподаватели и гости. Коцева благодари на учителите за сериозната подготовка на първия открит урок по проекта за иновативно училище, поздрави учениците за знанията им и добави, че присъстващите са научили и много нови неща, които трябва да предават на близки и да пренесат в бъдещето. Директорката благодари на уредничката на Сарафската къща Марияна Лобутова – домакин и на много други прояви на училището.
М. Лобутова пък изрази признание на учители и ученици, изпълнили с дух и празнична атмосфера този паметник на културата, и подари на всички юбилейна книга – издание на фондация „13 века Бългаприя”.
Коледния тържествен урок уважи с присъствието си Илонка Славчева, зам.-началник на Регионалното управление на образованието в Софийска област.

Евгения Попова

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*