История, Новини, Образование

Ученици опознават чрез академия в Самоков историята на Балканите

Фотоизложба под надслов „Херосът остава в Тракия…” в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев” постави на 12 юни началото на първата по рода си ученическа лятна академия „Балканите от древността до наши дни”, в която участват ученици от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ” и 28-о СУ „Алеко Константинов” от София и от Професионалната гимназия по туризъм в града ни.
Изложбата проследява чрез 11 постера появата и развитието на траколожките изследвания и проучванията на древнотракийската цивилизация, както и нейното културно-историческо наследство. Изявата е посветена на 45-годишнината на Института по тракология при БАН и на 35-годишнината от създаването на библиотеката на института.
„Идеята на академията е преди всичко да прокараме мост между академичните изследвания и учениците, които все още не са намерили своя път в живота и може би при нас ще открият своето бъдеще”, заяви проф. д. н. Ваня Лозанова, ръководител на проекта. Тя уточни, че Самоков е избран за домакин, защото е древен възрожденски център с културно-исторически традиции и едно от първите средища на българската духовност.
„Община Самоков представлява море от информация, което не може да се преплува. Убеден съм, че имаме голяма връзка с траките. Градът ни е отворен към археологията и ние виждаме, че колкото повече работим, толкова повече работа изниква”, коментира пък директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов.
Ръководителят на Института по балканистика проф. д. н. Александър Костов връчи на музея дарение от 18 книги и други издания, между които „Италия, България и Балканите (1870-1919)”, „Балканите и светът”, „Балканите между традицията и модерността” и пр.
Участниците бяха приветствани от кмета Владимир Георгиев, зам.-кмета Люба Кленова, секретаря на Общината Ангелина Вангелова, музейни специалисти.
Програмата на академията включва презентации, обучение и самоподготовка, дискусии, кино-вечери. Античният театър „Сердика” към Гимназията за древни езици и култури пък представи на 14 юни постановка по Жак Кокто.
Историческият музей бе организатор на екскурзия до забележителностите на района. Като екскурзоводи-аниматори се изявиха ученици от Гимназията по туризъм с ръководители Борислава Хаджийска и Елияна Кичева.
При закриването на 16 юни на участниците ще бъдат връчени сертификати и награди. Академията се осъществява в рамките на проект „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти” на Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол” при БАН. Домакин е хотел „Мура” в Боровец.

Leave a Reply