Кухня, Новини, Образование

Ученици от Гимназията по туризъм – на балканска кулинарна среща

За първи път Самоков, представен от Професионалната гимназия по туризъм, взе участие в подобна изява, заедно с над 150 представители на 10 държави от целия Балкански полуостров. Срещата „Тера Мадре Балкани”, състояла се в София, се превърна в изключително полезна изява на младите хора от Балканите, които обсъждаха, оценяваха и дегустираха кулинарното наследство по тези земи.
Включиха се както производители–фермери, така и кулинари, занаятчии, ученици и научни работници. За пореден път се потвърди връзката на човека с майката земя, нуждата на всеки от нас да опитва и оценява истинските кулинарни продукти, гарант за човешкото здраве и дълголетие.
Логото „Slow Food” в по-широк смисъл означава: назад към традициите, обичаите и позабравените автентични кулинарни съкровища, обединили генетичните ресурси по нашите земи още от дълбока древност.
Участието във форума и на Карло Петрини, президент и основател на Slow Food, потвърди ключовото значение на Балканския полуостров за световното кулинарно наследство.
Учениците от нашата гимназия по туризъм участваха с уникални и автентични ястия – самоковски зелник и чорба от джанки, с което спечелиха публиката и претенциозното жури. Скъп и траен спомен ще остави у г-н Петрини “Тера Мадре Балкани 2012” и с изработения уникат от самоковския майстор-бакърджия Добрин Николов.
Всичко това стана възможно и благодарение на съдействието на Община Самоков и лично на кмета Владимир Георгиев, осигурил транспорт за самоковските участници.

Румен Тодоров

Leave a Reply