Новини, Образование

Ученици от Гимназията по туризъм – сред първите в национално състезание

Севдалина Костова /втората от ляво надясно/ и Георги Спасов. Вляво е учителката Елена Сердарева. В бяло е избраната по-рано през годината за най-добър готвач в Професионалната гимназия по туризъм Ани Димчова.

В края на април в Пловдив се проведе Панорама на професионалното образование – национално състезание по професии. Участие взе и отбор от Професионалната гимназия по туризъм. Този уникален шанс получихме след като минахме през ситото на регионалното състезание по професии, където заехме призови места.
Класирането на учениците и тук бе успешно. Севдалина Иванова Костова се класира на пето място в категорията „Най-добър млад сервитьор”, а Георги Петров Спасов се нареди 12-и в категорията „Най-добър млад барман”. Севдалина и Георги са единадесетокласници.
В „Панорамата” участваха отбори от професионални гимназии по ресторантьорство, хотелиерство и туризъм от страната, също минали през състезанията на регионите си. Затова нямаше случайно попаднали отбори, което говори за силна конкуренция.
Защо класирането ни е успешно? Защото нашият състав победи отбори на гимназии с по-големи финансови и материални възможности, с авторитет, традиции и успехи в подобни конкурси.
Подготовката на отбора ни се проведе под ръководството на учителите по професионална подготовка Мариана Мишева-Бакрачева и Елена Сердарева. Скромният ни бюджет /в сравнение със средствата, с които разполагат други гимназии/, предвиден за състезанието, се компенсира от професионалните и педагогическите качества на преподавателите, от проявеното търпение и всеотдайност при работата с учениците. А и самите ученици бяха достойни партньори на учителите си.
Ръководството на Професионалната гимназия по туризъм честити на участниците и техните ръководители достойното им представяне и им пожела нови творчески успехи и да постигнат професионално съвършенство.

Красимир Димитров

Leave a Reply