Ученици от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ изучават особеностите на шопските хора

Интересен урок на тема „Особености на шопските хора” имаха на 29 ноември учениците от 6-в клас на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Стана ясно, че подготовката за урока е извършена от екип в състав: Ралица Струмина, преподавателка по физкултура и спорт, Славея Петрунова, учителка по български език и литература, и Даниела Георгиева, преподавателка по музика, по програма „Фолклорното наследство – платформа за изграждане на можещи и мислещи личности”. В основата на новаторската проява са били изследователският подход, междупредметните връзки и възможностите за творчество, съчетани на базата на автентичния фолклор, история и култура.
Урокът се състоя във физкултурния салон на училището, като участниците бяха пременени в еднакви екипи. Въведението бе организирано по оригинален начин от Сл. Петрунова, като изводи за особеностите на фолклора, за ценностите, в които възпитава хората, направиха самите ученици. За особеностите на шопския танц пък подробно говори Р. Струмина. Повтаряйки нейните стъпки, без и със музика, учениците постепенно започнаха да танцуват все по-уверено. А когато в работата с обяснение за значението на народната песен се включи и Д. Георгиева, танцът стана още по-добър, по-автентичен, с подходящата песен. И ти се струваше, че присъстваш на репетиция на шопски ансамбъл, разучаващ първите стъпки на автентичното хоро, но започващ все по-уверено да показва наученото.
Положителна оценка за работата дадоха началничката на Регионалното управление на образованието в Софийска област Росица Иванова, старши експертът от управлението Ани Спасова и директорката Ирена Коцева, които присъстваха на урока.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*