Ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” се потопиха в света на „Майнкрафт”

Оригинална публична изява във връзка с работата си по проект „Твоят час” имаха на 19 юни в училището си участниците в клуб „Малките майнкрафтърчета” с ръководител Лидия Найденова към ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Те запознаха присъстващите си родители, роднини и учители с необятния свят на кубчетата, каквито възможности предлага втората най-продавана видео игра в историята „Майнкрафт” /с продадени над 121 млн. копия към февруари 2017 г./. Чрез нея практикуващите я могат да изградят най-различни конструкции, включително небостъргачи, уютни малки домове, а дори и басейни, оранжерии, мостове, дворци и най-разнообразни инфраструктурни обекти. Границите на играта се разбиват във въображението на децата, които са неизчерпаем извор на нови творчески идеи. В различните вариации на „Майнкрафт” участниците могат и да се сражават със злодеи – чудовища, дракони, вещици и пр. С нарасналата популярност на играта на пазара се появяват играчки – копия на главните герои, „Лего” конструктори, специални наръчници и пр., и пр. Програмист и дизайнер на играта през 2009 г. е шведът Маркус Персон, който пет години по-късно я продава за внушителните 2.5 млрд. долара на гиганта „Майкрософт”…
Всичко това бе разяснено от децата и от тяхната ръководителка. В групата членуват ученици от 1 до 6 клас, които заедно вървят по пътя на творчеството и познанието. Благодарение на Л. Найденова любимата игра на децата се превръща и в средство за обучение, предхождащо въвеждането от догодина в учебните планове на новия предмет „Компютърно моделиране”. Учениците развиват в приятни мигове чрез практикуването на „Майнкрафт” дигитална грамотност, алгоритмично мислене, способност за моделиране на обекти и ред други умения, които могат да са от полза на бъдещите архитекти, дизайнери, математици и пр.
„Майнкрафт” се използва от години в училищата по света, а новатор в това отношение в България е именно екипът от най-старото самоковско училище.
Домакините се бяха подготвили със специални маски, а бяха съградили от картонени кубчета и любимите си герои от играта. Впоследствие те демонстрираха възможности с предоставените тематични конструктори, а уменията им и техните творби бяха оценявани от специалиста по „Майнкрафт” и ученик в ПГ „Константин Фотинов” Георги Асенов. Учителката Диана Карабожилова пък наблюдаваше за правилното изпълнение на поставената задача по английски език от типа на кръстословиците, също пряко свързана с думи и фрази от „Майнкрафт”.
Сред участниците в срещата бе и директорът Георги Панев.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*