Ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” се включиха в Европейската седмица на програмирането

Учениците от 2-б клас с учители Даниела Околска и Лидия Найденова при ОУ „Св. св. Кирил и Методий” се включиха в Европейската седмица на програмирането /6 – 21 октомври/.
Цяла седмица второкласниците са се запознавали с това що е то програмирането и как компютърът изпълнява чрез кодове и инструкции различни задачи. Децата демонстрираха наученото на 19 октомври с любимата си игра „Майнкрафт”, която с продадените 154 млн. копия е втората най-продавана видеоигра в историята.
Учениците използваха онлайн платформата на глобалното движение „Часът на кода”, за да помогнат на Алекс – един от главните герои в „Майнкрафт”, да изпълни различни мисии. Момичетата и момчетата нямаха търпение да дойде техният ред, а впоследствие си помагаха взаимно. Освен забавните мигове, малчуганите се учат чрез „Майнкрафт” на алгоритмично мислене, дигитална грамотност, моделиране на обекти и явления, креативно мислене. Показана бе и презентация за „Света на кубчетата”, както е известна играта.
Накрая всички участници получиха сертификати за овладяването на първоначална компютърна грамотност.
Това бе и дебютно участие на нашия град в Седмицата на програмирането, а всички присъстващи, сред които и директорката Диана Карабожилова, бяха накичени със специални лентички „Часът на кода”.
Тепърва пък предстои да видим дали ще се сбъдне предположението на инициаторите на „Часа на кода” /www.code.org/, че след само един час програмиране децата ще искат непременно да продължат заниманията си с кодове.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*