Култура, Новини, Образование

Ученици от ОУ „Христо Максимов” празнуваха в храма Деня на християнското семейство и младеж

21 ноември – денят, в който православната църква отбелязва Въведението на Пресвета Богородица в храма и почита християнското семейство и младеж, обедини ОУ „Христо Максимов” и Долномахленската черква, която чества своя храмов празник.

Стотици богомолци присъстваха на отслужената от отец Георги Николов Света Божествена литургия, а впоследствие се насладиха в самия храм и на затрогваща поетично-музикална програма на ученици от ОУ „Христо Максимов”. Те показаха, че изучаването на християнските добродетели е „на мода” в училището и представиха сценка за въвеждането на малката Мария в храма, където й предстои да посвети живота си в служение на Бога и да се подготви за раждането на Исус Христос. Маргарита Бочева изпълни с ангелски глас „Аве Мария”, за да даде ред на свои съученици да се изявят с впечатляваща хореография пред многобройните погледи на хората, изпълнили Божия храм. Програмата, подготвена с много любов от учителките Анелия Георгиева, Ани Аврамова-Шейнова, Боряна Спасова, Любомира Тинчева и Румяна Павлова, бе изпъстрена със стихове и песни, а вдъхновеното им изпълнение от децата предизвика одобрителни възгласи, умиление и аплодисменти от богомолците в храма.


Накрая учениците отправиха молба за здраве и благословение в семействата си чрез Вазовата молитва: „Дай на мама, дай на тате,/ здраве, сила и живот;/ мир, любов на всички братя/ и добро на наш народ.”
Тържеството развълнува всички присъстващи, които освен душите си, нахраниха и телата си с вкусния постен курбан от боб чорба.

Делян Василев

Leave a Reply