Новини, Образование

Ученици от ОУ „Христо Максимов” се запознаха с Организацията за ядрени изследвания в Женева

Ученици от ОУ „Христо Максимов”, водени от преподавателката Василка Байтасова, се запознаха на 12 ноември с работата на учените от ЦЕРН /Европейската организация за ядрени изследвания/.
Учениците гостуваха в частната гимназия с чуждоезиково обучение „Челопеч“, където  се  състоя лекция-дискусия с  д-р инж. Георги Анчев от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН /ученият  участва със свои разработки в проект на ЦЕРН в Женева, Швейцария/. Инициатор на начинанието бе преподавателката по физика и астрономия в гимназията Мария Динекова, която заедно с В. Байтасова през лятото са участвали в учителска програма в ЦЕРН.
Лекторът разказа за развитието, настоящето и бъдещето на Организацията за ядрени изследвания, която е най-големият научно-изследователски център в света. Младите гости бяха запознати с историята на Вселената и гледаха интересни клипове. Д-р инж. Анчев  представи и възможностите за кариера в организацията, програмите за студенти и ученици и как те могат да практикуват в Женева. Всички получиха брошури и сувенири.
„Моята мисия като учител е да пренеса частица от модерната наука – такава, каквато я усетих в ЦЕРН – в класната стая, да разпаля любознателността на учениците, да ги провокирам към мислене и да продължа сътрудничеството с учители и организации за обмяна на опит и знания”, сподели Байтасова.
Гости на лекцията-дискусия бяха началникът на Регионалното управление на образованието Росица Иванова, старши експертът по природни науки и екология в управлението Илонка Ценкова, директорът на националното издателство за образование и наука „Аз-Буки” д-р Надя Кантарева-Барух, зам.-директорът Николай Кънчев.

Leave a Reply