История, Новини, Образование

Ученици от ОУ “Христо Максимов” се изявиха като „Горди потомци на славен народ”

Родолюбивият си проект „Горди потомци на славен народ” представиха на 1 март в Сарафската къща второкласници и шестокласници с ръководители Румяна Павлова, Любомира Тинчева и Боряна Спасова от ОУ „Христо Максимов”.
Учениците изтъкнаха, че традицията да се окичваме с мартеници за здраве, късмет и благоденствие, е единствена по рода си в цял свят. Те се превъплътиха в предводителя на Стара Велика България хан Кубрат и неговите деца Баян, Котраг, Аспарух, Кубер, Алцек и сестра им Хуба и вдъхновено пресъздадоха легендата за мартеницата. Тази и другите им роли на родни владетели, ханове и воини и изпълнените от тях патриотични песни на група „Епизод” пренесоха присъстващите назад във времето и сякаш им разказаха история за силата на кръвта и родовата принадлежност, за стойността на дадената дума и за вековна традиция.
Шестокласничките Елина Субева и Христиана Ненкова се изявиха с презентация, а с изпълнения на песни на Лили Иванова и Гуна Иванова за пореден път се отличи гласовитата Маргаритка Бочева.
„…Бих минал и през иглени уши,/ за да пребъда като верен бранник/ на българите с български души./ За туй будувам. И не падам ничком./ И не целувам чужди знамена”, рецитираха гордо децата стихотворението на Матей Шопкин „Обет пред България”.
В представянето на учениците си проличаха огромните усилия, които са положили заедно техните преподавателки. Оригиналните сценични костюми и реквизит пък допринесоха за пълнотата и автентичността на пресъздаваната картина.
Директорката Антоанета Николова поздрави участниците и наистина ги определи като достойни потомци на славен народ, както и като достойни представители на самото училище. Тя връчи и специално изработени за повода книжки на всички ученици, както и подаръци на техните ръководители.
Сред зрителите, които имаха възможността да се насладят на играта на младите си съграждани, бяха зам.-кметът Люба Кленова, гл. експерт „Образование” Снежана Дамянова, родители, приятели и колеги на инициаторите. Още на следващия ден пък на спектакъла се насладиха и обитателите на Дома за възрастни хора „Сем. д-р Калинкови”.

Leave a Reply